Kejuaraan Acl

AFC Umumkan Kenaikan Ganjaran Kejuaraan Piala AFC Dan ACL

Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) mengumumkan kenaikan jumlah ganjaran bagi pemenang dua pertandingan mereka musim depan (2018) iaitu Liga Juara Juara Asia (ACL) dan Piala AFC.

Bagi juara Liga Juara Juara AFC (ACL), mereka bakal menerima hadiah wang tunai US$ 4 juta (RM 16, 350 000) berbanding hanya US$ 3 juta (RM 12, 262 500) pada musim 2017. Bagi juara Piala AFC 2018 pula, mereka bakal menerima US$ 1.5 juta (RM 6131250) berbanding US$ 1 juta (RM 4, 087 500) pada musim ini.

[AdSense-B]

Perkara tersebut di umumkan oleh Setiausaha Agung AFC, Dato’ Windsor John.

“Terdapat peningkatan jumlah wang hadiah di setiap peringkat dalam Liga Juara-Juara AFC, yang sudah menjadi salah satu pertandingan kelab benua kontinental di dunia.

“Piala AFC juga melihat peningkatan yang signifikan untuk para pemenang dan finalis musim depan kerana kami memenuhi visi dan misi kami untuk menganjurkan kejohanan kelas dunia yang menyediakan platform terbaik untuk pemain utama Asia.

“Salah satu keputusan utama kami adalah untuk melabur dalam kedua-dua pertandingan kami, yang merupakan nyawa setiap gabungan, dan ahli persatuan kami yang menyediakan pasukan. Kita sudah dapat melihat ganjaran dengan piawaian yang lebih tinggi dan intensiti yang lebih besar dalam persaingan.

[AdSense-B]

“AFC sentiasa mencari kejayaan dan kami juga berdedikasi untuk mengembangkan pertandingan kami. Kini kami percaya bahawa pada tahun 2018 insentif untuk memenangi dua pertandingan kelab utama kami akan lebih besar dari sebelumnya.,” ujar beliau.

Sumber: 90minit.com

Baca juga: Piala ACL 2018: Dimana JDT Berada Jika Berjaya Ke Peringkat Kumpulan?

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: