Offer Letter

Bila Dapat Offer Letter, Apa Yang Perlu Disemak? HR Ini Bongkar Satu-Persatu

Surat tawaran kerja ataupun offer letter merupakan surat tawaran rasmi yang diberikan oleh bakal syarikat kepada pekerja yang bakal berkhidmat di syarikat tersebut nanti. Sebelum calon menerima surat tawaran kerja tersebut, mereka perlulah melepasi sesi temuduga yang telah ditetapkan oleh syarikat tersebut. Bila temuduga dah berjaya, baru keputusan diberikan dan surat tawaran kerja akan diberikan.

Selalunya pemberitahuan keputusan temuduga akan disampaikan secara lisan mahupun menerusi email, whatsapp atau segala medium yang lain. Penyampaian ini dianggap tidak rasmi sehinggalah calon betul-betul menerima surat tawaran kerja yang lengkap oleh syarikat tersebut. Bagaimanakah caranya untuk kita menilai sama ada surat tawaran kerja yang diterima adalah lengkap ataupun tak? Apakah elemen penting yang perlu ada dalam sesebuah surat tawaran kerja?

Bagi menjawab segala persoalan tentang isu surat tawaran kerja ini, dalam segmen ‘Tanya HR’ kali ini, team Content MauKerja sempat menemubual saudara Muhammad Fahmy, pakar dalam bidang HR tentang isu berkaitan dengan surat tawaran kerja. Di sini kami sediakan satu Q & A lengkap tentang apa yang pekerja perlu tahu tentang surat tawaran kerja.

Q & A TENTANG SURAT TAWARAN KERJA

1. Bila nak kena minta surat tawaran kerja?

Surat tawaran kerja haruslah diterima sebelum melaporkan diri di tempat kerja baru. Maksudnya, walaupun anda telah diberitahu tentang tarikh untuk masuk ke tempat kerja baru, tetapi selagi surat tawaran kerja belum diterima, anda ada hak untuk memintanya sebelum anda masuk ke syarikat tersebut. Sehubungan dengan itu, sesetengah syarikat atau majikan akan membuat tawaran bersyarat melalui pelbagai cara iaitu email, surat bertulis (Written Letter), whatsapp, skype, atau sebagainya.

Tapi untuk peringatan anda, surat tawaran kerja yang rasmi haruslah diterima sebelum atau pada hari pertama lapor diri.

2. Kalau company tak bagi, apa tindakan yang boleh buat? Kalau dah mula kerja tapi masih belum dapat surat tawaran kerja, macam mana?

Haa kalau bakal majikan tak bagi atau tak menjanjikan apa-apa surat tawaran kerja, anda berhak untuk tidak melaporkan diri ye. Jadi sekiranya anda ingin meminta surat tawaran kerja tu anda berhak untuk menggesa pihak jabatan sumber manusia syarikat terbabit untuk menyediakan surat tersebut dengan secepat mungkin. Dah mintak pun tetap pihak syarikat tak bagi? Jika masih gagal menerima surat tawaran rasmi tersebut, pihak pekerja mempunyai hak untuk tidak meneruskan kerja.

Jika pekerja tersebut telah mendapat tawaran melalui email, surat bertulis, Whatsapp atau sebagainya, mereka berhak untuk menyuarakan perkara tersebut di Jabatan Tenaga Kerja / Jabatan Buruh (Labour Department).

3.     Apa info penting yang perlu ada dalam surat tawaran kerja?

Haa ini satu lagi perkara penting yang ramai pekerja tak tahu tentang surat tawaran kerja. Bila dah dapat surat tawaran kerja, apa yang anda perlu ambil kira? Apa yang perlu dinilai? Macam mana nak tahu surat tawaran kerja tu valid ke tak? Bila dah dapat surat tawaran kerja, pastikan surat tawaran tersebut mengandungi info-info penting ini:

  1. Nama penuh
  2. Tarikh permulaan bekerja (optional)
  3. Jawatan yang ditawarkan
  4. Jumlah gaji
  5. Nama dan jawatan penyelia
  6. Jumlah manfaat seperti Cuti Tahunan (Annual Leave), Cuti Sakit (Medical Leave), Cuti Kemasukan Hospital (Hospitalisation Leave)
  7. Polisi insurans (Insurance Policy)
  8. Jumlah caruman EPF & SOCSO oleh pekerja & majikan
  9. Waktu & lokasi bekerja
  10. Manfaat perubatan (Medical Entitlement)
  11. Tempoh percubaan bekerja (Probation Period)
  12. Tempoh perletakan jawatan (Notice period)
  13. Dicetak didalam kepala surat syarikat (printed in company Letterhead)
  14. Tandatangan persetujuan oleh pihak majikan dan penerimaan oleh pekerja

4.     Kenapa surat tawaran kerja penting?

Surat tawaran kerja adalah penting bagi seorang pekerja yang bekerja di sesebuah syarikat kerana ia merupakan bukti bertulis rasmi daripada pihak majikan. Selain itu, surat tawaran kerja juga penting bagi menjamin pekerja itu untuk mendapat perlindungan oleh pihak majikan ataupun kerajaan (EPF . SOCSO). 

CONTOH SURAT TAWARAN KERJA (OFFER LETTER)

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *