Afc Club Licensing Regulation Edition 2016

Syarat-syarat Wajib Didalam AFC Club Licensing Regulations Edition 2016

Pada malam kelmarin, di dalam rancangan ‘Face-off’ TMJ ada mengatakan bahawa hanya JDT mempunyai lesen AFC dan boleh menyertai kejohanan anjuran AFC. Walaupun kami merupakan penyokong JDT, namun kami akan menyenaraikan syarat-syarat yang wajib dipenuhi untuk mendapatkan lesen AFC untuk kebaikan bersama.

Jika anda pembaca setia tulisan kami, pada Mac yang lepas kami juga telah menasihatkan kepada para penyokong pasukan lain untuk memastikan persatuan masing-masing untuk memohon lesen ini. Ini kerana mulai musim 2018, hanya pasukan yang mempunyai lesen sahaja dapat menyertai Piala AFC dan juga ACL.

[AdSense-B]

Namun, Kami tidak akan menerangkan secara terperinci dan mengalih bahasa syarat-syarat tersebut ke bahasa Melayu kerana AFC mengunakan bahasa Inggeris yang kami rasa boleh dipahami oleh semua penyokong bola sepak di Malaysia.

Didalam manual ini setiap syarat dipecahkan kepada 3 gred. Kami hanya menunjukan syarat gred A sahaja kerana ia wajib dipenuhi. Berikut adalah semua syarat tersebut.

SPORTING CRITERIA

[AdSense-B]

INFRASTRUCTURE CRITERIA

PERSONNEL AND ADMINISTRATIVE CRITERIA

[AdSense-B]

LEGAL CRITERIA

[AdSense-B]

FINANCIAL CRITERIA

[AdSense-B]

Itulah semua syarat gred A yang perlu dipenuhi oleh semua pasukan yang memohon lesen AFC. Banyak juga kan? Syarat yang mana paling susah untuk dipenuhi? Namun perlu diingat syarat gred C akan menjadi wajib pada masa akan datang. Kami harap akan ada pasukan lain yang berjaya mendapatkan lesen ini selain JDT.

Anda juga boleh sebarkan artikel ini untuk kawan-kawan kita di pasukan lain. Tetapi jika anda ingin mendalami manual ini boleh baca di >> http://www.the-afc.com/uploads/afc/files/AFC_CLR_Booklet_2016.pdf

Baca juga: Rekod Juara Liga 4 Kali Berturut-Turut, Adakah JDT Yang Pertama Di Asia?

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: