Barang Kemas Food Bank

Baru Keluar Kedai Beli Barang Kemas, Tapi Ambil Barang Di Food Bank

Inilah sikap segelintir masyarakat, yang jika tak ditegur boleh menyebabkan kesukaran kepada orang lain. Terutama yang lebih memerlukan. Food bank ini semua orang sedia maklum disediakan khas untuk mereka yang benar-benar susah.

Kalau masih boleh beli emas, masih boleh beli belanja dapur di pasaraya, tak perlulah ambil hak orang susah di food bank itu. Kita sendiri pun patutnya sedar akan kelakuan kita.

Sayangnya, apa yang Cikgu Pe Chey nampak depan mata ini benar-benar menyentak hatinya. Sedih kenangkan apa yang jadi, cikgu kongsikan sebagai ingatan bersama.

Beli Barang Kemas, Tapi Ambil Barang Di Food Bank

Meneman isteri, tukarkan barang kemas lama dengan yang baru. Rantainya putus. Aku ikutkan sahaja kehendak dia. Di depan kedai emas, ada disediakan rak Food Bank.

Aku berdiri di luar kedai. Memerhatikan situasi.

Ada pelanggan baru keluar dari kedai dengan tangan berbimbitkan beg kertas tanda barang kemas baru dibeli. Puas hati barangkali dapat apa yang dihajati hati. Alhamdulillah rezeki.

Elok keluar, pelanggan ini, berhenti di rak food bank. Diambilnya, botol kicap, bihun dan susu budak Dutch Lady. Aku tengok saja kelaku.

Ada seorang anggota RELA yang bertugas. Dia ceritakan situasi pada aku.

“Memang macam tu peel orang kita bang. Keluar dari kedai beli barang kemas, boleh dia gi ambil barang kat food bank ni. Saya pun segan nak ambil. Tadi ada akak cleaner datang ambil. Logiklah. Ini, hmm susah nak tegur.”

Cubalah Belajar Memberi, Daripada Mengambil..

Betul juga apa adik Rela ni kata. Takkan dia nak larang. Bukan barang dia. Tuan punya kedai yang letakkan dengan harapan sampai pada mereka yang benar-benar memerlukan.

Sama macam apa yang aku fikirkan. Barang kemas beribu sanggup beli, tapi bila nampak barang kat food bank, sanggup juga rupanya dia ambil. Allahuakbar. Sadis.

Sepatutnya, barangan tu kita berikanlah pada yang tak mampu. Tak mampu nak beli barang kemas, tak mampu nak beli beras, tak mampu pun nak masuk kedai emas sebab tak mampu.

Belajar memberi daripada mengambil.

Jangan pentingkan diri. Dek disebabkan tamak dan haloba, ada orang lain yang berhak tak dapat. Sepatutnya, kita berfikir begitu.

Bukannya tembolok dan perut kita sahaja, kita fikirkan. Kalau betul tak mampu, takkan mampu beli barang kemas. Macam-macam hal. Kita belajar memahami situasi. Kalau letak beras 100 kampit pun, tak sampai sejam boleh habis.

Sebab apa? Sebab tak fikir orang lain.

Sumber/Foto : Pe Chey

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: