Cara Solat Terawikh Di Rumah Khas Buat Wanita

Cara Solat Terawikh Di Rumah Khas Buat Wanita

Khas untuk kaum wanita yang ada kekangan untuk ke masjid. Solat Tarawih bererti solat dengan rasa senang dan kelapangan hati selepas solat fardhu Isya’. Mudahnya nak beribadah.. jangan sedih kalau tak dapat ikut buat terawih di masjid.

● Mungkin kita ada anak yang masih kecil, jadi agak sukar nak bawak si kecil bersama ke masjid.

● Mungkin kita ibu bekerja yg sudah seharian bekerja di pejabat dan pulang menyambung tanggungjawab di rumah pula.

● Solat Tarawih dikerjakan setelah mengerjakan sembahyang Isyak dan waktunya berpanjangan sehingga akhir malam. Jadi bolehlah ibu berehat atau menunggu si kecil tidur dahulu… sangat bersesuaian dengan diri mereka yang sudah keletihan menguruskan rumah dan keluarga.

Bagi yang baru nak berjinak solat tarawih dirumah, boleh rujuk gambar di bawah ye:

SOLAT SUNAT TERAWIH
~~~~~~~~~~~~~~~~
* Niat (Rujuk gambar)

* Lakukan solat 2 rakaat 1 salam, dan diakhiri dengan solat sunat witir.

*Baca Surah Al- Fatihah dan ayat pilihan

* Segala bacaan di luar solat, seperti salawat, doa dan periwayatan khalifah tidak termasuk amalan solat tarawih, tetapi hanya selingan antara solat. Tidak ada larangan untuk bersalawat atau berdoa, jika cara dan adab melakukannya baik. Dan ia tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.

SOLAT SUNAT WITIR
~~~~~~~~~~~~~~~
Solat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.
Hukum solat Witir adalah Sunnat Muakkad. Jumlah maksima solat witir itu ialah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya satu rakaat sahaja.

Jika berniat hendak melakukan qiyamullail, boleh tangguhkan solat witir selepas selesai qiyamullail tersebut kerana solat witir adalah penutup kepada solat2 sunat yang lain.

* Niat (Rujuk gambar)

*Lakukan 3 rakaat 2 salam,
Iaitu 2 rakaat 1 salam dan 1 rakaat 1 salam.

*Zikir selepas witir (Rujuk gambar)

* Doa Solat Witir

“Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaan mu daripada kemurkaan Mu dan Aku berlindungdengan kemaafanmu daripada balasan mu, dan oku berlindung dengen Mu sepeti Pujimu sendriri ke ats diri mu. Maka segala pujian dan sanjungan sehingga engkau redhai.

sangatlah mudah..tiada alasan untuk tidak dapat buat solat terawih kerna tidak dpt ke masjid. selepas anak-anak dah tidur dan selepas berehat,bolehlah kita mulakan. jom sama-sama berubah kearah yang lebih baik..kalo tahu lepas langsung xdapat buat solat terawih tahun nie kita usaha buat

SEMOGA BERMANFAAT

Sumber: Aiza Attire

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: