Langgar

Penunggang Motorsikal, Ini 10 Cara Untuk Elak Anda Dilanggar Ketika Di Persimpangan

Faktor keselamatan jalan raya selalunya akan melibatkan banyak pihak, dari pemandu, penunggang motorsikal, pejalan kaki dan banyak lagi. Setiap dari satu aspek itu harus mempunyai rasa tanggungjawab terhadap semua.

Selalu kita dengar dan lihat, banyak penunggang motorsikal yang terlibat dengan kem4langan, kebanyakannya melibatkan dengan kenderaan empat roda yang lain.

Apa yang sering menjadi penyebab adalah kerana pemandu tidak dapat melihat dengan baik adanya motorsikal di laluan mereka. Jika itu adalah salah satu penyebabnya, mungkin perkongsian kali ini, boleh bantu mengurangkan dan meyelamatkan nyawa penunggang motorsikal dalam berhadapan dengan situasi di persimpangan, khususnya.

Ini kerana, penglihatan dan persepsi menjadi punca akan kem4langan, tapi ia juga adalah kunci untuk mengelak dari ianya berlaku. Ini antara cara yang boleh penunggang motorsikal lakukan untuk mengelakkan dari dilanggar oleh kenderaan.

1. Hidupkan lampu motor walaupun ketika di siang hari

Dengan berbuat demikian, pemandu lain akan perasan kehadiran anda, dan ia juga boleh menampkkan anda sudah semakin hampir. Selain itu, dengan menghidupkan lampu besar, ia dapat membezakan dengan kenderaan lain yang mempunyai ‘daytime running lights’.

2. Warna cerah

Sebaiknya anda pakai pakaian cerah seperti kuning, oren, putih ataupun merah.

3. Helmet

Ia juga memainkan peranan penting, jadi sebaiknya helmet perlu mempunyai warna-warna yang cerah.

4. Kedudukan 
Letakkan diri anda pada kedudukan yang mana pemandu yang berada di persimpangan dapat melihat kehadiran anda yang sedang menghampiri.

5. Kenderaan besar

Jadikan kenderaan besar seperti trak, dan bas sebagai ‘perisai’ dengan melepasi persimpangan bersebelahan mereka. Pemandu yang akan melintas mungkin tidak akan nampak anda, tetapi kenderaan besar jelas terlihat, jadi mereka tidak akan sama sekali buat pusingan di hadapan mereka (kenderaan besar).

6. Berjaga-jaga dengan apa yang anda tidak dapat lihat

Kenderaan besar di hadapan anda, termasuk van dan SUV boleh menghalang/menyembunyikan kenderaan lain yang hendak membelok di hadapan. Jangan sesekali buat pusingan/membelok sekiranya anda tidak nampak apa yang ada di hadapan.

7. Kelajuan

Sekiranya anda betul-betul yakin kereta di hadapan sempat untuk membelok/buat pusingan, kekalkan kelajuan anda atau perlahankan sedikit bila mendekati persimpangan.

Pemandu mungkin tidak dapat mengagak kelajuan anda dan merasakan sempat untuk berada di hadapan anda. Sekiranya pemandu kenderaan lain yakin anda semakin perlahan, mereka tahu anda akan berhenti atau ke tempat lain, dan mereka boleh untuk memasuki lorong/simpang.


8. Signal

Jangan berikan isyarat/signal untuk masuk ke simpang secara tiba-tiba, melainkan anda pasti ingin memasuki simpang tersebut. Jika sudah melepasinya, pastikan signal tersebut dimatikan serta-merta, kerana jika signal terus menerus terpasang, pemandu lain terpaksa berikan laluan kepada anda terlebih dahulu.9. Ada halangan

Sekiranya anda melihat terdapat halangan atau ancaman di persimpangan, adalah lebih baik untuk anda bergerak ke lorong lain secara perlahan-lahan.

10. Beri isyarat mata

Jangan terus masuk ke persimpangan hanya kerana anda yakin dah berikan isyarat mata kepada pemandu lain yang ingin membuat pusingan. Ini kerana terlalu banyak kem4langan berlaku, yang mana penunggang menyatakan “dia telah beri isyarat mata, tetapi pemandu tersebut masih lagi membelok..”

Baik pemandu kenderaan atau penunggang motorsikal, sentiasa berwaspada dan jangan buat pusingan/membelok secara terburu-buru, apa yang penting berikan lampu isyarat (signal) sekiranya ingin bergerak masuk.

Utamakan keselamatan diri anda juga.

Sumber: cruiser

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: