1

Ini Sebab Doktor Syorkan Makan Bawang Mentah Berbanding Daripada Bawang Dimasak

Sudah sejak lama diketahui bahwa adik beradik bawang, baik bawang merah ataupun putih, memiliki khasiat luar biasa untuk kesihatan. Banyak penelitian membuktikan bahawa kedua jenis bawang ini mampu mengubati dan mencegah penyakit k4nser, jantung, diabetes, dan bahkan kerosakan saraf.

Setiap kali memasak, penggunaan bawang merah menjadi antara bahan yang perlu dan utama bagi memberi rasa pada hidangan tumisan, gorengan atau sebagainya. Pun begitu, tahukah ibu-ibu bahawa bawang jika dimakan mentah mengandungi lebih banyak khasiat berbanding setelah dimasak.

Fakta ini dijelaskan oleh Dr Suri Roowi semoga memberi manfaat kepada semua.

BAWANG MENTAH

  • BAWANG MERAH kaya bahan khasiat seperti organosulfur dan flavonoid
  • Bahan ini bersifat antiplatelet (anti d4rah beku) dan antik4nser
  • Jika kita makan BAWANG MENTAH, ia bagus untuk bantu elak s4kit jantung dan str0ke

BAWANG BILA DIMASAK

  • Sebaliknya, bahan anti d4rah beku akan mudah hilang jika di MASAK

BAWANG MERAH VS BAWANG KUNING

  • Bawang MERAH tinggi antioksidan dan vitamin C. Manakala bawang KUNING tinggi mineral.
  • Simpan bawang dalam FREEZER selama 5 minit untuk elakkan pedih mata. Kaedah ini juga tinggikan khasiat bawang.
  • Khasiat bawang sebenarnya lebih banyak dalam BAWANG MENTAH.
  • Justeru makan BAWANG MENTAH sebagai ULAM untuk cair d4rah dan antik4nser.

Meningkatkan kesihatan jantung

Bagi anda yang memiliki masalah jantung, cubalah mengambil bawang merah. Ini kerana, kandungan flavonoid pada bawang merah dapat membantu kerja jantung. Selain itu, kandungan organosulfur pada bawang merah dapat mencegah risiko munculnya penyakit kardiovaskular. Rempah-rempah yang satu ini pun mengandung tiosulfinat yang dapat menurunkan risiko penyakit stroke.

Kadar gula darah menurun

Kandungan sulfur pada bawang merah dipercayai mampu menurunkan gula berlebihan dalam darah. Oleh sebab itu, Anda yang memiliki masalah terkait gula dalam darah, cuba tambahkan bawang merah ke dalam menu makanan anda.

Melancarkan pencernaan

Mengalami gangguan pencernaan memang menjadi masalah yang serius. Anda yang memiliki gangguan pencernaan, cubalah untuk mengonsumsi bawang merah. Pasalnya, bawang merah mengandung serat yang baik bagi pertumbuhan bakteria baik dalam usus. Bawang merah pun dipercayai dapat mencegah cirit birit dan sembelit.

Menjaga kesihatan tulang

Beberapa peneliti menyebutkan bahwa bawang merah dapat mencegah osteoporosis. Selain itu, bawang merah dipercayai dapat menjaga kesihatan tulang dengan menjaga ketumpatan tulang.

Mencegah peradangan

Anda yang sering mengalami radang, terutama radang pada tekak, mulailah mengonsumsi bawang merah. Pasalnya, kandungan quercetin pada bawang merah dipercayai dapat meredakan radang. Selain itu, Bawang merah juga dapat membantu mengurangi sakit kepala kerana sinus dan hidung tersumbat. Hal ini disebabkan oleh kandungan sulfur pada bawang merah yang mampu menghancurkan mukus.

Memperkuat sistem imun

Bawang merah mengandung selenium, yang dipercaya mampu meningkatkan sistem imun. Dengan memakan bawang merah, sistem imun akan bekerja dan Anda akan terhindar dari infeksi penyakit. Jika ingin memperkuat sistem imun, cubalah untuk mengonsumsi bawang merah, baik mentah mahupun dimasak.

Melancarkan sistem pernafasan

Bawang merah merupakan salah satu ubat antiradang. Oleh sebab itu, penderita asma dan alergi disarankan mengonsumsi umbi-umbian yang satu ini. Bawang merah pun dipercayai dapat memperlancar sistem pernafasan.

9. Meningkatkan kualiti tidur

Anda yang sukar untuk tidur lena, berfikirlah untuk mulai mengonsumsi bawang merah. Rempah-rempah yang satu ini mengandung probiotik yang dapat meningkatkan kualiti tidur dan meredakan stress. Di samping itu, bakteria baik yang terdapat bawang merah dipercayai mampu merangsang sistem otak.

10. Baik untuk kesihatan mata

Kandungan sulfur yang terdapat pada bawang merah ternyata baik untuk kesihatan mata. Zat tersebut mampu merangsang produksi protein iaitu glutathione, yang berperanan sebagai antioksidan. Vitamin E yang terkandung pada bawang merah sangat baik untuk mata.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: