Harga Emas Jatuh Usd Mengukuh

Harga emas jatuh, dolar mengukuh

BENGALURU: Harga emas melemah semalam, apabila dolar Amerika Syarikat (AS) mengukuh selepas komen hawkish daripada pegawai Rizab Persekutuan (Fed) membuatkan pelabur berhati-hati menjelang simposium Jackson Hole yang dijadualkan akhir minggu ini.

Emas spot turun 0.2 peratus pada AS$1,744.10 (RM7,824.97) seauns, selepas meningkat 0.7 peratus pada sesi sebelumnya.

Niaga hadapan emas AS susut 0.2 peratus kepada AS$1,757.70 (RM7,885.99).

Dolar AS meningkat 0.2 peratus berbanding pesaingnya, menjadikan emas lebih mahal bagi pembeli yang memegang mata wang lain.

Ucapan Pengerusi Fed, Jerome Powell pada persidangan tahunan perbankan pusat global di Jackson Hole, Wyoming pada Jumaat lalu akan diperhatikan untuk mendapatkan lebih banyak petunjuk mengenai kenaikan kadar faedah masa depan.

Ahli strategi mata wang di DailyFX, Ilya Spivak berkata, pihaknya melihat pasaran mencerna pembetulan selepas enam hari kerugian dengan ucapan daripada Powell menjadi perkara penting kepada pasaran ketika ini.

โ€œSecara keseluruhannya, persekitaran makro secara material tidak begitu jauh berbeza. Pada peringkat ini, bias kekal sangat menurun untuk emas,โ€ katanya.

Presiden Bank Rizab Persekutuan, Minneapolis Neel Kashkari adalah pegawai terbaharu yang mengulangi fokus Fed AS untuk mengawal inflasi mendahului segala-galanya.

Bank pusat AS telah menaikkan kadar faedah semalaman penanda arasnya sebanyak 225 mata asas secara keseluruhan sejak Mac untuk membendung tekanan inflasi dan telah menyatakan bahawa pengetatan selanjutnya akan bergantung pada data ekonomi.

Jualan rumah keluarga tunggal AS yang baharu menjunam ke paras terendah enam tahun pada Julai, manakala tinjauan daripada S&P Global menunjukkan ukuran aktiviti perniagaan sektor swasta jatuh ke paras terendah 27 bulan, mencadangkan usaha Fed untuk menjinakkan inflasi.

Kadar faedah yang lebih tinggi meningkatkan kos peluang untuk memegang jongkong.

Menunjukkan sentimen, pegangan SPDR Gold Trust, dana dagangan bursa bersandarkan emas terbesar di dunia, jatuh 0.3 peratus kepada 984.38 tan pada Selasa.

Perak spot jatuh 0.6 peratus kepada AS$19.04 (RM85.42) seauns, platinum susut 0.3 peratus kepada AS$876.56 (RM3,932.72), manakala paladium menokok 0.2 peratus kepada AS$1,984.67 (RM8,904.30). โ€“ AGENSI

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: