Adab Pertemuan

Ini Perbuatan Yang Perlu Dijaga Untuk Perjumpaan Pertama Kali

Ramai orang berfikir bahawa mengikut peraturan etika hanya berlaku kepada orang atasan. Dalam buku Etiquette Today, Moira Redmond bercakap tentang bagaimana apabila bertemu dengan orang baru, anda secara automatik mengalihkan perhatian anda kepada adab dan cara mereka

1. Anda seorang pendengar yang setia.

Keupayaan untuk mendengar perbualan adalah sama pentingnya dengan komunikasi itu sendiri. Kita semua boleh bersetuju bahawa ia adalah baik apabila rakan anda mendengar dengan penuh perhatian apabila anda bercakap dan bukannya memberi perhatian kepada sesuatu yang lain. Jangan beralih perhatian pada telefon bimbit atau perkara lain. Cuba dengar perbualan walaupun anda tidak berminat dengan topik itu. Walau bagaimanapun, jika topik perbualan itu membosankan anda, cuba mengubahnya dengan cara yang sopan.

2. Anda memakai minyak wangi dengan betul.

Ramai orang memakai terlalu banyak minyak wangi kerana mereka seolah-olah berfikir bahawa jika mereka tidak, orang tidak akan dapat mencium aroma mereka. Mengikut etika, ini bukan perkara yang betul untuk dilakukan. Ada konsep yang disebut “lingkaran bau” – ditakrifkan sebagai kawasan sekitar panjang lengan dari tubuh anda. Orang hanya boleh mencium wangian anda apabila mereka masuk ke dalam lingkaran aroma ini. Beberapa titisan minyak wangi kegemaran anda biasanya cukup. Sekiranya anda menggunakan minyak wangi semburan, semburkan aroma anda di udara dan melalui tempat tersebut supaya minyak wangi merebak secara merata ke atas badan anda.

3. Anda tidak meletakkan beg anda di atas meja.

Jika anda pergi ke restoran, ingatlah bahawa anda hanya perlu meletakkan beg kecil di atas meja. Beg dan beg besar harus diletakkan di atas lantai, di atas kerusi atau digantung di belakang kerusi. Elakkan meletakkan beg anda di atas pangkuan anda.

4. Jangan menghirup dengan kuat makanan atau minuman anda

Jangan menghirup dengan kuat. Kelakuan ini dianggap tidak sopan apabila anda melakukannya di khalayak ramai. Sesiapa sahaja tidak mahu orang seperti itu duduk bersama mereka.

5. Anda bersopan apabila bersama dengan orang lain

Mengikut peraturan etika, anda harus sopan kepada semua orang tanpa mengira usia atau kedudukan mereka. Jika anda ingin mendapatkan perhatian pelayan hanya mengangguk, senyum, atau mengangkat tangan anda.

6. Kamu pergi dulu, jika kamu lelaki

Jika anda perlu pergi ke tempat duduk anda tetapi sebahagian daripada baris telah diambil, jangan menunjukkan punggung anda ke arah orang-orang yang duduk di kerusi. Peraturan yang sama untuk situasi yang sama di persidangan, filem, teater, dan semua tempat lain dengan tempat duduk gaya teater. Tambahan pula, jika berpasangan, seorang lelaki harus pergi terlebih dahulu dan wanita harus mengikutinya.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: