Stop Smoking 1200×600

Pegawai Farmasi Ini Kongsi Jenis Ubat Berhenti Merokok & Cara Dapatkannya Di Klinik/Hospital Kerajaan

Berita baik buat para perokok yang nekad untuk berhenti merokok. Rupanya selain nekad berusaha sendiri, rupanya ada jenis ubat yang boleh diambil boleh membantu untuk hentikan tabiat ini.

Berikut merupakan perkongsian daripada Faiz Akmal Mfa, yang merupakan Pegawai Farmasi di Klinik Kesihatan sebagai rujukan.

TAHUKAH ANDA BAHAWA ADA UBAT UNTUK BERHENTI MEROKOK?

Ini adalah salah satu ubat untuk berhenti merokok yang dah pun ada di kebanyakan klinik dan hospital kerajaan seluruh Malaysia sekarang ini.

 • Nama ubat: Varenicline
 • Jenama ubat: CHAMPIX
 • Kekuatan sebiji ubat: 0.5mg dan 1mg
 • Keluaran kilang: Pfizer, Jerman
 • Harga satu kotak ubat: Lebih kurang RM90

Macam mana nak dapatkan ubat ini?

1. Pergi ke mana-mana fasiliti kesihatan yang menawarkan perkhidmatan KLINIK BERHENTI MEROKOK. Daftarkan diri anda.

2. Anda akan diberi kaunseling terlebih dahulu oleh doktor atau penolong pegawai perubatan atau pegawai farmasi berkenaan cara-cara untuk berhenti merokok (tanpa melibatkan ubat).

3. Selepas anda menjalani beberapa siri kaunseling dan temuramah, dan jika anda menepati kriteria yang diperlukan, anda akan dimulakan dengan rawatan UBAT berhenti merokok ini.

4. Anda perlu berjumpa dengan pegawai farmasi untuk mendapatkan khidmat kaunseling ubat ini sebelum diberikan ubat tersebut.

5. Anda perlu tentukan dulu TARIKH BILA ANDA MAHU BERHENTI MEROKOK, dan ubat perlu dimakan 1-2 minggu sebelum tarikh tersebut.

Dalam SATU KOTAK UBAT ini, anda boleh lihat biji-biji ubat yang dah pun disusun dalam papan ubat mengikut MINGGU, HARI, dan MASA. (sila rujuk gambar).

Anda tinggal ikut sahaja aturan macam dalam papan ubat itu.

 • PADA HARI KE 1-3:
  Anda perlu makan ubat 0.5mg SEKALI SEHARI (PAGI SAHAJA)
 • PADA HARI KE 4-7:
  Anda perlu makan ubat 0.5mg DUA KALI SEHARI (PAGI & MALAM)
 • PADA HARI KE 8-14:
  Anda perlu makan ubat 1mg DUA KALI SEHARI (PAGI & MALAM)

Perlu diingat, ubat ini sangat bagus dimakan BERSAMA-SAMA DENGAN SEDIKIT MAKANAN.

AMARAN: Ubat ini TIDAK SESUAI untuk pesakit yang ada MASALAH BUAH PINGGANG, WANITA YANG MENYUSUKAN ANAK, WANITA MENGANDUNG, dan KANAK-KANAK.

Kesan sampingan ubat ini biasanya adalah loya-loya, sakit kepala, tak boleh tidur, dan mimpi yang aneh, yang mana ianya tidaklah serius dan itupun bergantung pada setiap orang.

Ini adalah salah satu sahaja dari rawatan ubat untuk berhenti merokok. Dan ubat ini juga TIDAK MENGANDUNGI NIKOTIN. Kuncinya, hati kena kental dan mental kena kuat jika ingin berhenti merokok. Amat susah, tetapi tidak mustahil!

SEMOGA BERJAYA BUAT SEMUA YANG TEKAD INGIN BERHENTI MEROKOK!

Sekian,
Faiz Akmal Mfa,
Pegawai Farmasi,
Klinik Kesihatan Air Tawar 2,
Kota Tinggi, Johor.

Semoga perkongsian ini bermanfaat! Jadi buat mak-mak yang suami berhasrat untuk berhenti ketagihan merokok, boleh cuba ambil ubat ini seperti yang disarankan oleh Pegawai Farmasi ini.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: