Surah Pagi Hari

InsyaAllah, Mengamalkan Di setiap Pagi, Segala Hajatnya Bagi Hari Itu Akan Dipenuhi

BISMILLAH

Sesiapa Yang Membaca Surah Ini Dan Mengamalkan Di setiap Pagi/Di Permulaan Hari, Segala Hajatnya Bagi Hari Itu Akan Dipenuhi.

Surah Yaasin (سورة يس) adalah surah ke-36 dalam Al Quran. Surah ini terdiri atas 83 ayat, termasuk golongan surah-surah Makkiyyah serta diturunkan selepas surah Aj-jin. Dinamakan Yaasin kerana dimulaikan dengan huruf Ya – sin.

Sebagaimana halnya erti huruf-huruf abjad yang terletak pada permulaan beberapa surah Al Quran yang lain, maka demikian pula ertinya Yaasin yang terdapat pada permulaan ayat surah ini, iaitu Allah mengisyaratkan bahawa sesudah huruf tersebut akan dikemukakan hal-hal yang penting antara lain: Allah bersumpah dengan Al Quran bahawa Muhammad SAW benar-benar seorang rasul yang diutus-Nya kepada kaum yang belum pernah diutus kepada mereka rasul-rasul.

Mengikut sebuah hadis, Surah Yassin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) di dalam kitab Taurat kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya dikehidupan dunia juga akhirat, seperti menghindari penderitaan dunia akhirat dan juga menjauhkan kedahsyatan kehidupan akhirat. Surah ini juga dikenali sebagai ‘Rafi’ah Khafidah’, iaitu yang mengangkat darjat orang-orang yang beriman dan menurunkan darjat orang-orang yang ingkar (tidak beriman). Seelok-eloknya membaca Surah Yaasin selepas solat Dhuha. InsyaAllah akan terbuka seluas-luasnya peluang dan rezeki berlimpah luah.

Keberkatan Membaca Surah Yaasin Setiap Pagi

Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:

Apabila orang lapar membaca surah Yassin , ia boleh menjadi kenyang.
Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.

Jika terpen jara akan dibebaskan.
Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

Jika terse sat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
Jika dibacakan kepada orang yang telah mening gal dunia, Allah meringankan sik sanya.

Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.

Fadhilat Surah Yaasin

Antara kelebihan-kelebihan daripada surah Yassin yang disebutkan di dalam banyak hadis. Antaranya:

Rasulullah SAW bersabda;

“Sesiapa yang membaca Surah Yassin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi“.

“Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati Al-Quran itu ialah Surah Yassin.”

“Sesiapa membaca Surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca Al-Quran sebanyak 10 kali.”

“Sesiapa yang membaca Surah Yassin semata mata kerana Allah, segala dosa-dosanya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca ke atas orang yang ma ti.”

“Jika seseorang itu membaca Surah Yassin pada setiap malam dan kemudiannya mening gal dunia, ia akan ma ti sebagai ma ti syahid.”
Maqri rahmatullah ‘alaih berkata, “Jikalau Surah Yassin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau mu suh, ia akan dihilangkan akan ketakutan itu.”

“Jikalau seseorang itu membaca Surah Yassin dan Surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima.”

“Apabila datang aj al orang yang suka membaca Surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Ma ut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika ma yatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jena zahnya”.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: