Wanita–e1424676416750

Inilah 6 Perkara Wanita Tidak Sedar Yang Membuatkan Mereka Cepat Tua

Ramai wanita sanggup habis beratus ringgit untuk krim antipenuaan, tapi langsung tak sapukannya di bahagian leher. Memang silap besar memandangkan kulit leher lebih nipis berbanding kulit wajah!

Pakar dermatologi, Howard Sobel berkata, kamu patut mula guna krim antipenuaan dan SPF di leher pada usia awal 20-an, dan jadikannya amalan untuk dapatkan kulit yang lembut dan licin selama-lamanya.

Ini antara 6 perkara yang anda tidak sedar anda lakukan dan tidak lakukan yang membuatkan anda cepat tua!

1. Sembur terlalu banyak wangian di leher

Jika kamu sering lakukannya, stop! Alkohol dalam wangian mengeringkan kulit dan menyebabkan kedutan. Sesetengah wangian juga ada kesturi yang menjadikan kulit kamu sensitive terhadap cahaya matahari. Memadai jika kamu semburkan wangian pada pergelangan tangan.

2. Aksesori di leher terlalu berat

Rantai kamu yang cukup bergaya itu mungkin boleh buat penampilanmu lebih menyerlah, tapi ia juga boleh meregangkan kulit. Sekali-sekala, gantikan rantai dengan gelang atau cincin agar lehermu boleh ‘berehat’.

3. Kulitmu tak cukup lembapan

Kulit sangat perlukan lembapan yang cukup. Guna produk yang mempunyai kandungan seperti asid hialuronik, RETINOL. Vitamin C, dan glycolic acid yang membina kolagen dan menegangkan kulit. Urut ke dalam kulit dengan jari dalam gerakan ke atas.

4. Berat badan kamu tak tetap

Jika berat badan kamu sering naik turun dalam jumlah yang banyak, leher kamu boleh mengalahkan leher ayam belanda! Pastikan kamu maintain berat badan. Elakkan crash diet!

5. Kamu tak lakukan senaman untuk leher

Duduk atas kerusi dan angkat wajah menghadap siling. Buka mulut seluas yang boleh dan cuba cantumkan bibir bahagian bawah ke bibir atas. Tahan tiga saat. Relaks dan ulang 10 kali. Lakukan senaman ini beberapa kali sehari, dan leher kamu akan nampak muda remaja seperti gadis berusia 15 tahun.

6 Tidak memakai krim SPF

Mula-mula bintik gelap, kemudian bintik penuaan lain… jadi jangan skip krim tabir suria. Beli satu yang mengandungi antioksidan, seperti Vitamin C yang meningkatkan keberkesanan tabir suria

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: