Turki

Turki Bakal Masukkan Bahasa Malaysia Dan Indonesia Dalam Kurikulum Sekolah. Ini Puncanya

Dunia hari ni gempar apabila kerajaan Turki umum akan masukkan Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia dalam silibus korikulum sekolah mereka. Ini puncanya yang mengejutkan. Alhamdulillah Allahuakbar. Tolong jangan abaikan artikel ini.

Antara Bahasa Popular Dunia

Pemerintah Turki telah memutuskan untuk menambahkan bahasa Melayu dan bahasa Indonesia dalam kurikulum sekolah umum. Dua bahasa yang dituturkan oleh 160 juta orang tersebut akan diajarkan sebagai bahasa asing di sekolah-sekolah.

Pendidikan bahasa asing di sekolah-sekolah yang terbatas pada bahasa-bahasa Eropah, telah meluas ke bahasa-bahasa dari seluruh dunia. Saat ini, siswa dapat memilih dari 19 bahasa, dari bahasa Urdu hingga Korea, dari Cina hingga Parsi.

Alparslan Durmuş, ketua Jabatan Pendidikan yang bertanggung jawab atas kurikulum mengatakan, kedua bahasa tersebut diucapkan di Malaysia, Singapura, Brunei, Thailand, Filipina, dan Indonesia dan mereka menganggapnya “strategi” untuk meningkatkan ikatan budaya dan hubungan masa depan dengan negara-negara tersebut.

Russia bersama Turki bakal tercetus perang dunia ke-3 seperti tanda kiamat dalam quran?

PENGUMUMAN Presiden Donald Trump mengenai Baitulmaaqdis sebagai ibu negara Israel sudah mencapai tahap krisis dunia terbesar, mengatasi kritis pengumuman Trump terhadap Korea Utara November lalu. Sekali gus, sifat gila akal Presiden Amerika Syarikat (AS) itu sudah nyata.

Kini, AS berdepan dua fasa kritikal terbaru: Pertama, kebencian dan penentangan dunia Islam terhadap serta hegem0ni AS memihak dan membela Isz rael. Kedua, penentangan dunia bukan Islam terhadap AS yang jelas menyalahguna kuasa wilayah dan antarabangsa.

Persidangan tergempar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), menolak pengumuman Trump itu, serta mengumumkan Timur Baitulmaqqdis, pusat negara Paalestin. Namun, dipandang sepi dan sinis Perdana Menteri Isrel, Benjamin Netanyahu dan langsung tidak diulas AS.

Netan yahu menganggap pengumuman OIC itu sebagai mainan mendedahkan, keintiman Isr rael-AS selama ini termaktub dan layak dihargai setinggi-tingginya.

Sementara itu, sebuah kem pelarian utara Gaza diserang Isr aael susulan ‘tunjuk kuasa’, simbolisme kepada dunia “apa anda boleh buat?” Jet pemusnah merayau angkasa Pallestin sebaik sahaja pengumuman Trump itu dihebahkan.

Gerbang pintu keluar masuk di sempadan Gaza, The Kerem Shalom Crossing juga ditutup. Akibatnya, bekalan makanan rakyat pelarian dan tempatan tidak dapat disampaikan.

Israel dengan pantas melakukan serangan ke atas tentera Hamas di kawasan Palestin khasnya Gaza awal Khamis lalu. Pemerhatian Russia melaporkan, tindakan itu bagi mewujudkan suasana ‘ibu kota’ terhadap wajah fizikal Baitul muqaddis.

Dua isu terbesar harus dijawab oleh dunia Islam, susulan perbuatan khianat Trump itu. Pertama, apakah justifikasi perundangan antarabangsa yang boleh mengiktiraf perbuatan Amerika itu sebagai sah? Jawabnya tiada.

Tindakan Trump tak berasas

Pengumuman Trump itu hanya tindakan pro-Israel yang tidak berasas kepada mana-mana konvensyen undang-undang antarabangsa. Ia bertentangan semua Resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) terdahulu. Setakat ini, PBB mengeluarkan 5 Resolusi bertaraf perhimpunan (UN Assembly Res0lutions) dan 3 Resolusi Majlis Keselamatan (Security Council Res0lutions).

Semua resolusi itu menidakkan hak I5srael menduduki mana-mana kawasan atau wilayah Pallestin tanpa hasil perundingan. Pengumuman itu nyata tidak menghiraukan ikatan persefahaman keamanan Oslo 1993 dan dokumen proses keamanan Oslo II serta yang ditandatangani di Tabla, Mesir pada 1995.

Baitulmaqdis selama ini diiktiraf, bandar suci tiga agama Abrahamik – Judaisme, Kristian dan Islam sudah tercabul melalui politik dangkal seorang presiden bertaraf gila dunia.

Isu kedua, apakan tindakan dunia Islam dan bukan Islam terhadap Amerika? Ada pemimpin negara Islam sudah membuat kenyataan masing-masing. Raja Salman Arab Saudi menolak pengumuman Trump dan mengiktiraf Palestin dengan Timur Baitulmaqdis sebagai ibu negaranya.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan mengeluarkan amaran akan keluar dari Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) jika Trump teruskan implimentasinya.

Negara Islam wajib bersatu

Pendirian Turki kelihatan paling bersifat ‘bertindak’ disambut baik Presiden Russia, Vladimir Putin. Kedua-dua pemimpin itu kelihatan saling membantu dalam krisis yang membakar semangat di Asia Barat. Malaysia turut mengvtuk tindakan Amerika itu. Semangat bersekutu sudah wujud, tetapi belum jelas apakah tindakan negara Islam?

Kali ini, semua negara Islam wajib bersatu di bawah OIC atau secara unilateral melakukan sesuatu mengikut lunas undang-undang antarabangsa. Kaedah terbaik ialah, bersandarkan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Majlis Keselamatan PBB, mengasak badan dunia itu mengimplimentasi keputusan 1970-an, 1980-an, 1990-an serta resolusi pasca 2000 berkaitan Palestin.

Misalnya, menentukan persempadanan konsep dua negara – Palestin dan Israel. Ini termasuk penentuan kedudukan Masjid Al-Aqsa serta sempadan perbandaran Baitulmaqdis timur dan barat.

Tindakan yang berpaksikan perkara berikut amat relevan disusul dan dijayakan:

Diwujudkan Badan Bertindak PBB Negara Palestin dan penentuan hak kenegaraan Israiel mengikut perisytiharan 1948 di samping menentukan implikasi Perisytiharan Balf0ur oleh Britain pada tahun itu yang memihak kepada rejiim Is raeil.

Apa status kuasa Britain ketika itu untuk membuat penentuan sedemikian sedangkan hak Pa1estin yang wujud sejak enam abad sebelum Masehi tidak diberi sebutan jelas? Badan ini seharusnya ada pakar perundangan antarabangsa dari negara Islam dan bukan Islam bertauliah serta latar belakang neutral.

Penolakan pengumuman Trump sebagai pengumuman bersendirian unilateral yang tidak punya asas perundangan. Penentuan sejarah kental yang ada pada Pale5tin harus dibuktikan bahawa mereka pewaris asal kawasan Canaan yang secara sewenang-wenang diambil Yahudi.

Membuat penentuan semua kawasan Palestin yang dirampas sejak Perang 1967, termasuk sempadan Mesir-Israel, Tebing Barat, kawasan intifadah Hammas dan kuasa tempatan.

Pemberhentian atau gencatan senjata semua pihak menjelang tercapai butir utama dua negara, dua kerajaan berteraskan undang-undang antarabangsa.

Penentuan tempoh ‘selesai penentuan’ dilakukan PBB dalam sesi khas yang tidak harus memberi ruang khas kepada AS kerana negara itu berada di pihak ‘dicurigai dan tidak neutral’.

Amat aneh, setakat ini isu tidak dihujahkan sebagai tindakan di luar undang-undang. Jika pengumuman Trump ini tidak dibatalkan PBB, risiko Perang Dunia Ketiga amat berkemungkinan di samping muncul kembali gerakan ter0risme di luar kawalan.

AS kini mesti bersedia diperangi oleh gerombolan dan anasir ganas. Seperti disuarakan di House of Commons London: “Amerika jangan terkejut jika beberapa lagi serangan 11 S3pt3mber dilakukan.” Ahli Parlimen Britain itu mengesyorkan Trump dilarang melakukan lawatan rasmi ke Britain.

Negara Islam kini wajib bersatu. Iran menampakkan kesungguhan dengan mengumumkan bahawa apa-apa perbezaan perjuangan dan sistem pada zaman lalu harus dibenamkan.

Sanggupkah beberapa negara Islam menggunakan bekalan minyak sebagai faktor hukuman terhadap AS dan memb0ikot beberapa kepentingan? Dunia Islam tidak harus membenarkan seorang presiden gila di dunia Barat menentukan zaman kemanusiaan Islam masa depan.

Penulis adalah Penasihat Sosiobudaya Kerajaan

Sumber dari Detik Islam Kini

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: