Business Man Feeling Down

Ujian Tuhan Tanda Kasih Sayangnya, Ingatlah 5 Perkara Ini Bila Hati Rasa Berat Tak Tertanggung

Wanita ini diuji pemergian suami ketika anak-anak masih kecil dan perlukan kasih sayang seorang ayah. Kisah Azlina Mohamed pernah kami paparkan tak lama dulu.

Kali ini beliau berkongsi bagaimana, berhadapan ujian Allah dengan rasa lapang, redha dan syukur. Moga anda yang sedang melaluinya dapat fahamkan 5 perkara ini, supaya kuat melangkah tempuhi ujian tuhan.

Ingat 5 Perkara Ketika Hadapi Ujian Tuhan

Sebenarnya setiap orang ada ujian masing-masing. Tak kira samada berat atau ringan. Mungkin bagi kita berat namun bagi yang menanggung terasa ianya ringan. Atau mungkin bagi kita nampak ringan tapi ianya berat dirasai oleh orang yang menanggung.

Ujian tanda Allah sayang. Tanda Dia nak kita sentiasa ingat Dia. Sedikit dari saya, Bila kita menghadapi ujian dalam kata lain- masalah, ingatlah beberapa perkara;

1) Berbaik Sangka Dan Dekatkan Diri Dengan Allah
Mengadu dan menangislah dengan Dia. Dia Maha Mendengar. Banyakkan membaca AlQuran dan terjemahan. Tak akan saja-saja Dia timpakan ujian untuk kita. Mesti ada hikmah dan kebaikan yang mungkin tidak kita ketahui. Dan manusia akan jadi hebat setelah diuji. Ibarat permata, jadi bernilai setelah diletakkan didalam tekanan yang kuat. Kan?

Allah nak kita jadi hebat. Jadi, berbaik sangkalah dengan Dia. Dia tak zalim. Dia Maha Penyayang. Sambil menguji, Dia akan hantarkan bantuan untuk kita. Percayalah…

2) Jangan Bersendirian; Cari Sahabat Positif
Ini sangat penting. Rata-rata yang menghantar pesanan peribadi di FB saya mengadu bahawa mereka menghadapi tekanan dan hampir melakukan perkara-perkara membahayakan diri disebabkan terlampau memendam perasaan dan tiada kawan berbual. Berkawanlah.

Carilah sahabat-sahabat yang positif. Sekali sekala mengadulah dan berceritalah kepada mereka supaya mereka dapat lontarkan kata-kata motivasi penguat buat diri kita.

Ingat, sekali sekala sahaja ya.. Bukan apa, Jika setiap hari dan setiap masa kita mengadu, kawan pun boleh jemu, boleh lari. Mereka pun ada kehidupan mereka, ada masalah mereka sendiri juga. Kita doa supaya mereka fahami kita, dan kita perlu juga fahami mereka. Sambil tu, cuba belajar untuk kawal emosi dan perasaan.

Hari-hari nak mengadu pada siapa? Mengadu pada Allah.:)

3) Banyakkan Membaca
Kadang-kadang kita perlukan motivasi dari luar tapi kita segan untuk bercerita pada orang lain tentang masalah kita kan? Bacalah buku-buku agama dan buku-buku motivasi. InsyaAllah sedikit sebanyak dapat kuatkan hati dan diri kita.

Bila saya sedih, saya akan baca artikel-artikel yang dapat motivasikan diri saya di internet. Sambil tambah ilmu, dapat saya kurangkan sedikit kesedihan saya.

4) Muhasabah Diri
Kadang-kadang Allah timpakan ujian atas kita disebabkan oleh dosa-dosa kita. Ambil sedikit masa, muhasabah diri kita. Mohonlah keampunan. Berdoalah supaya Dia ringankan bebanan yang kita hadapi. Berdoalah supaya Dia berikan kita kekuatan agar kita dapat harungi ujian yang Dia berikan.

5) Jadi Masyarakat Prihatin
Orang-orang yang menghadapi ujian berat, kebanyakkannya akan jadi sensitif dan “fragile”. Jadilah masyarakat yang peka dan prihatin. Jangan dihakimi mereka-mereka yang bersedih dan tertekan. Janganlah masalah dan perasaan mereka dibuat mainan dan bahan untuk diceritakan. Berilah kata-kata semangat dan sokongan buat mereka.

Hari ini mereka diuji, hari esok mungkin kita pula. Saya juga mendapat sedikit kekuatan hasil sokongan keluarga, saudara mara, sahabat-sahabat dan orang sekeliling.

Last but not least, bila kita diuji, ingatlah bahawa ada insan lain yang menghadapi ujian yang lebih berat dari kita. Jangn mudah mengalah dan kuatkanlah hati.

Saya hanya insan lemah. Penulisan ini selain untuk pembaca, ianya untuk diri saya juga. Semoga bermanfaat.

Sumber/Foto : Azlina Mohamed

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: