Didik Anak Belajar Dan Bermain

Ibu Kongsikan Cara Didik Anak Untuk Bermain Sambil Belajar

Siapa tak nak anak yang bijak kan? Cuma kadang-kala ibu bapa tak berapa nak tahu cara untuk melatih anak anda untuk minat belajar. Nah, kami jadi tertarik dengam post Nur Jannah Nur Iskandar yang berjaya mendidik anaknya untuk bermain sambil belajar. Pandai tau anak dia!

  • Si comel pandai basuh pinggan!

Sofea diajar tlg mommy daddy kemas rumah, basuh pinggan, masukkan baju kotor dlm bakul, kemas toys lepas main etc. After dia dah siap, puji dia berbakul2: masha allah rajinnya anak mommy! Solehahhh sgt nnt Allah syg

  • Wah.. dia nak masak pula..

Hands eye coordination. Ajar anak menumbuk menggunakan lesung batu, scooping, kebersihan dan jgn lupa puji usaha dia. Subhanallah! Rajinnya anak mommyyyy

  • Aiskrim warna warni!

Matching colour menggunakan kain felt dan batang aiskrim. Boleh buat pretend play main jual2 aiskrim dan pilih flavor ice cream

  • Dalam kereta pun boleh main!

Aktiviti dalam kereta. Tampal manik according to numbers and colours

  • Belajar jawi pula‚Ķ

Since baby smp sekrg x pernah tinggal anak2 dgn flash card hijaiyah ni. Teknik mengajar flash card boleh google ya. Xperlu lama sgt perkenalkan flash card. Satu card satu saat

  • Main warna-warna pun okay!

She loves painting so much!

  • Si kecik ni pun dah boleh main!

My hand made sensory bag for Haris. Mcm2 boleh letak dlm beg tu: sticker, buttons, eraser dan mcm2 lg

  • Kreatifnya si ibu ni..

Duduk hotel ni untung ada bath tub. Time ni mommy duduk sekali dgn dia ajar konsep float and sink. Siap buat experiment smp sudu garpu kat dapo pun mommy amek hehe. And yes Alhamdulillah dia dah faham concept floating and sinking

Ha.. ibu-ibu kat rumah tu dah boleh dah slow-slow didik anak-anak dengan cara mudah ni! Yang penting kena sabar ya, jangan tiba-tiba nak anak tu jadi bijak pandai pula.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: