Hariss Harun Jdt 2018

Hariss Harun Mensasarkan Kejuaraan Liga Super 2018

Hariss Harun kembali ke JDT selepas ketiadaannya selama setahun dan sedang berusaha berlatih di bawah kendalian bos ‘baru’ Ulisses Morais.

Musim lalu Hariss sepatotnya dapat merasakan suasana bola sepak Sepanyol untuk kali pertama dalam kerjayanya tetapi ia tidak menjadi kenyataan. Perpindahan secara pinjaman ke CE L’Hospitalet tidak menjadi kenyataan dan pemain berusia 27 tahun itu menghabiskan musim 2017 dengan Home United di Singapura.

Bagi musim 2018, pemain tengah bertahan itu kembali ke skuad Johor Darul Ta’zim (JDT) berikutan slot pemain import dengan kuota ASEAN ditambah dalam musim Liga Super Malaysia.

[AdSense-B]

Kembalinya bertepatan dengan JDT memenangi Liga Super serta Piala Malaysia. Tidak hanya itu, bahagian tengah juga menyaksikan kematangan Afiq Fazail serta ketibaan Ignacio ‘Natxo’ Insa, yang kedua-duanya akan menjadi pesaing utama Hariss untuk mengemudi bahagian tengah JDT.

“Tumpuan utama saya adalah untuk membantu JDT melepasi pusingan kelayakan kedua Liga Juara-Juara AFC (ACL) pada pertengahan Januari dan menghadapi Liga Malaysia.”

“Selepas lebih seminggu latihan di bawah bimbingan jurulatih, Ulisses Morais, saya sangat teruja untuk berlatih bersama pemain berpengalaman seperti Natxo Insa, Jorge Pereyra Diaz dan Luciano Figueroa dan juga bersama beberapa pemain muda,” kata Hariss di laman Facebook kelab .

Semusim bersama Home United bukanlah satu pengalaman yang buruk kerana dia mengetuai pasukan Singapura ke kedudukan ketiga di Liga S, dengan kekurangan 12 mata di belakang pemenang Albirex Niigata.

Hariss kembali ke JDT dengan misi dan mempunyai sasaran yang jelas apa yang dia mahukan pasukan itu dapat dicapai pada musim 2018.

[AdSense-B]

“Saya bermain untuk Home United FC selama lapan bulan, membantu saya memperbaiki kekuatan fizikal saya dan memberi saya lebih keyakinan sebelum menuju ke Thailand untuk musim depan bulan depan.”

“Apabila kami menjadi juara selama empat musim berturut-turut, JDT pasti akan menghadapi cabaran yang lebih besar, tetapi saya optimis JDT dengan pengalaman dan prestasi pemain, akan mempertahankan gelaran.

hariss harun idamkan piala acl

“Falsafah bola sepak di JDT memainkan peranan penting untuk memastikan gaya bermain pasukan tetap berkualiti dan tidak statik tanpa peningkatan. Malah, saya terkesan bahawa selepas musim jauh dari JDT, banyak perubahan telah berlaku,” tambah Hariss.

Sumber: Goal.com

Baca juga: Piala Malaysia Diasingkan, Piala Sumbangsih Pada 3 Februari Pembukaan Liga Super

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: