Kaki

8 Penyakit Ini Dapat Dilihat Tanda-Tandanya Melalui Perubahan Kaki

Kaki itu boleh dianggap sebagai salah satu anggota badan yang kurang mendapat perhatian. Walaupun kaki mempunyai fungsi penting untuk bergerak dan menyokong badan.

Di samping itu, menurut penyelidikan yang dipetik dari boldsky.com, ada beberapa penyakit yang menunjukkan tanda-tanda atau gejala pada mulanya melalui perubahan keadaan kaki. Apakah penyakitnya?

1. Masalah buah pinggang

Apabila buah pinggang mengalami masalah dan tidak berfungsi dengan baik, cecair berlebihan dari badan akan menjadi sukar untuk keluar. Ini boleh menyebabkan sembap pada kaki. Kesakitan yang disebabkan menyerupai kejutan elektrik.

2. Kekurangan vena

Kekurangan vena adalah kelemahan injap vena. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, maka pergerakan darah dari anggota badan ke jantung akan mengalami kesukaran yang besar. Ini boleh menyebabkan bengkak pada pergelangan kaki dan menyebabkan kaki berasa berat.

3. Jantung lemah

Jantung yang lemah menyebabkan ia tidak dapat mengepam darah dan mengalir ke seluruh badan dengan berkesan. Sekiranya anda mengalaminya, darah akan berkumpul di bahagian bawah badan. Bengkak kaki dan sakit adalah beberapa gejala yang dapat dirasai.

4. Trombotik

Bengkak satu atau kedua-dua kaki boleh memberi isyarat bahawa anda mempunyai trombotik vena. Keadaan ini sangat serius dan memerlukan perhatian perubatan segera. Trombotik adalah pembekuan darah dalam urat yang membuatkan organ penting lain tidak mendapat bekalan darah yang mencukupi.

5. Masalah hati

Masalah hati juga boleh membuat kaki membengkak. Penyebab masalah hati juga akan membuat aliran darah dalam usus, limpa, dan pankreas menjadi tidak lancar. Akibatnya darah kan berkumpul di bawah badan dan membuat kaki bengkak.

6. Masalah kelenjar tiroid

Masalah kelenjar tiroid sering menunjukkan simptom tersembunyi seperti bengkak di kaki, kekejangan otot kaki, atau kaki yang merasa sejuk.

7. Atherosclerosis

Keadaan ini menjadikan kaki menerima aliran darah yang sedikit dan menjadikannya pucat. Atherosclerosis juga menyebabkan kesakitan yang melampau. Kebiasaan orang mengabaikannya tetapi ia boleh membawa kepada komplikasi yang serius.

8. Diabetes

Kaki bengkak adalah gejala biasa pesakit kencing manis. Biasanya kaki bengkak disertai oleh kerosakan saraf yang mungkin berlaku.

Sangat tidak sangka bahawa kaki boleh menunjukkan gejala penyakit serius. Jadi periksa kaki anda. Adakah anda melihat atau merasai sesuatu yang aneh?

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: