Tambah Sel Darah Putih

Inilah Vitamin Dan Makanan Terbaik Untuk Menambah Sel Darah Putih

Sel da*rah putih atau juga dikenali sebagai leukosit berfungsi sebagai penjaga sistem ketahanan tubuh badan manusia sehingga penyakit tidak mudah untuk menyerang.

Leukosit adalah sel da*rah putih yang berjumlah diantara 6000-9000 per mm3 dan boleh berubah bentuk walaupun tidak memiliki warna. Sel da*rah putih juga dapat bertahan hidup diantara 12-13 hari sahaja. Sel ini dibuat daripada tulang merah, tulang rata, nodus limfa dan limpa.

BAHAYA KURANG SEL DA*RAH PUTIH

1. Sistem ketahanan tubuh badan menjadi lemah

Disebabkan oleh fungsinya bagi menjaga sistem ketahanan tubuh badan kita dari sebarang penyakit. Kekurangan jumlah da*rah putih secara tak langsung turut membuatkan sistem ketahanan tubuh badan seseorang itu juga akan menurun.

2. Kan*ser da*rah

Kan*ser da*rah turut dapat berlaku akibat dari kurang sel da*rah putih. Keadaan ini juga dikenali sebagai Leukopeni dimana suatu keadaan pesakit yang mengalami kekurangan sel da*rah putih. Selain menjaga sistem ketahanan tubuh badan kita, sel da*rah putih juga berfungsi untuk menyembuhkan kita dari segala penyakit.

3. Tifus

Bakteria dan virus dengan mudah dapat memasuki tubuh badan kita apabila kita tidak menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Salah satu jenis penyakit adalah seperti tifus, salah satu penyakit jangkitan dari bakteria salmonella.

4. Campak

Penyakit dengan ciri-ciri muntah, demam dan munculnya bintik-bintik merah di seluruh tubuh badan dapat menjadi lebih bahaya sekiranya seseorang itu juga mengalami masalah kekurangan sel da*rah putih. Dengan melakukan ujian da*rah dan pemeriksaan, anda biasanya dapat mengetahui keadaan penyakit campak yang dialami anda.

5. Selsema

Selsema merupakan sejenis sakit yang ringan. Ini kerana, rawatan penyembuhannya yang biasa. Pesakit biasanya hanya perlu cukup tidur dan meminum ubat. Akan tetapi, dengan adanya masalah seperti kekurangan sel darah putih, pesakit perlu mendapatkan rawatan intensif di hospital.

6. Jangkitan

Seperti yang dijelaskan di atas, kekurangan sel da*rah putih bukan hanya membuatkan kita lebih mudah diserang penyakit, akan tetapi proses penyembuhan sebarang penyakit juga akan menjadi lebih lambat.

Penting untuk kita tahu, semakin lambat proses penyembuhan sesuatu penyaktit, penyakit akan bertambah lebih teruk disebabkan oleh bakteria dan kuman yang semakin berkembang.

TIPS MENINGKATKAN SEL DARAH PUTIH

1. Diet sihat dan mentah

Pemakanan makanan mentah dapat membantu di dalam penghasilan sel da*rah putih. Antara contoh makanan mentah yang dimaksudkan adalah seperti kubis, tomato, epal, anggur dan pelbagai lagi buah-buahan dan sayur-sayuran sihat untuk diamalkan. Fokus utama bagi diet ini adalah bagi menurunkan berat badan, oleh itu pemakanan buah-buahan dan sayur-sayuran lebih dari makanan lainnya.

2. Minyak kelapa

Minyak kelapa adalah suatu bahan yang selamat dan sangat efektif dimanfaatkan supaya penghasilan sel-sel da*rah putih naik dengan hanya pengambilan satu sudu setiap hari. Minyak kelapa mengandungi mineral dan vitamin yang banyak sehingga tak hanya dalam mengembalikan jumlah leukosit, tapi ia juga dapat menjaga kesihatan tubuh, kulit serta rambut.

10 MAKANAN TAMBAH DA*RAH PUTIH

Dengan memastikan pengambilan berterusan 10 makanan atau vitamin dan mineral di bawah ini dalam jumlah yang cukup, seharusnya jumlah leukosit boleh kembali normal seperti biasa. Berikut ini kami telah merangkumnya untuk anda.

1. Vitamin E

Meskipun vitamin ini nampaknya tidak sebesar vitamin C, tapi vitamin E merupakan salah satu dari antioksidan paling penting dan juga pendukung sistem kekebalan tubuh. Vitamin E secara semulajadi menghasilkan apa yang disebut dengan “sel pembu*nuh”. Iaitu sel yang dapat menemui serta membasmi kuman dan sel kanser.

Vitamin E juga dapat meningkatkan pengeluaran sel B, yang merupakan sebahagian dari imun tubuh yang membentuk antibodi untuk membu*nuh bakteria. Tidak begitu sukar untuk mendapatkan 60 mg vitamin E dari makanan sehari-hari. Biji-bijian mampu memberi lebih dari yang anda perlukan, tetapi kebanyakan orang sangat sukar untuk konsisten memenuhinya setiap hari. Pengambilan suplemen Vitamin E adalah pilihan tepat bagi sebahagian besar orang.

2. Zink

Mineral yang sering tidak dianggap penting ini sebenarnya memainkan peranan penting dalam penghasilan sel darah putih. Zink meningkatkan jumlah sel pembu*nuh dan membuat darah putih melepaskan lebih banyak antibodi.

Sebuah kajian menunjukkan bahawa, suplemen Zink tambahan dapat memperlambatkan pertumbuhan kan*ser dan juga melepaskan sejumlah sel T sebagai pemusnah jangkitan. Namun, perlu diketahui pengambilan Zink secara berlebihan mampu mengganggu kekebalan tubuh. Tubuh hanya memerlukan 15-25 mg zinc setiap hari.

3. Selenium

Selenium juga dapat membantu pengeluaran sel da*rah putih anda. Satu kajian oleh University of Maryland Medical Center, bahawa selenium sebenarnya dapat membantu melawan jangkitan. Kajian lain menunjukkan mereka yang mengambil suplemen zink mahupun selenium, memiliki respon imun tubuh yang lebih baik.

4. Teh Hijau

Teh hijau tidak diragui lagi adalah sumber antioksidan tinggi. Teh hijau menyokong sistem kekebalan tubuh dan membantu tubuh melawan jangkitan.

Sebuah kajian menunjukkan bahawa teh hijau membunuh beberapa jenis virus, yang pada akhirnya anda tidak akan kehilangan banyak sel da*rah putih untuk melawan virus itu sendiri. Minum teh hijau dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang menyebabkan tubuh mencipta lebih banyak sel da*rah putih.

5. Vitamin C

Vitamin C merupakan vitamin teratas yang akan memperbaiki sistem imun tubuh dengan pantas. Vitamin C boleh ditemui secara semulajadi dalam hampir semua buah-buahan dan dalam bentuk suplemen. Vitamin C meningkatkan kekebalan tubuh dengan meningkatkan pengeluaran sel da*rah putih dan antibodi tubuh dalam melawan bakteria dan virus. Ini juga meningkatkan paras interferon, antibodi yang melapisi permukaan sel dan menghalang virus memasukinya.

6. Makan Lebih Banyak Yogurt

Orang yang mengambil probiotik tampak memiliki sistem kekebalan tubuh yang lebih kuat daripada mereka yang tidak. Boleh dikatakan probiotik juga memiliki kesan baik untuk kekebalan tubuh. Sumber probiotik yang paling umum terdapat dalam yogurt.

7. Omega 3

Omega 3 terbukti dapat memperbaiki sistem kekebalan tubuh dengan meningkatkan fagosit. Fagosit adalah sejenis sel darah pu*tih yang benar-benar dapat menentang bakteria. Zat esensial juga melindungi tubuh dari kerosakan yang terjadi akibat reaksi berlebihan terhadap jangkitan. Ikan berlemak seperti salmon dan makarel merupakan sumber omega 3 paling baik.

8. Bawang Putih

Ada banyak alasan kenapa bawang putih sering digunakan sebagai rawatan semulajadi. Salah satunya ialah kerana ia dapat membantu sistem imun tubuh yang lebih kuat. Bawang putih meningkatkan kemampuan leukosit melawan jangkitan dan menstimulasi sel imun lainnya.

Sulfida dan alicin adalah zat sulfur pada bawang putih yang dapat meningkatkan sistem imun. Bagaimanapun, dalam mana-mana juga kaedah perawatan, apa-apa saja yang diambil dengan tujuan untuk menjadi ubat, ia tidak boleh diambil secara berlebihan.

Anda juga tidak digalakkan mengambil bawang putih secara berlebihan jika ada tekanan darah rendah. Sebab, bawang putih itu sendiri bermanfaat untuk menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Ambillah secara sederhana dan mengikut saranan jumlah pengambilan harian.

Jumlah pengambilan untuk satu hari adalah sebanyak 1 labu bawang putih. Sebaiknya dapatkan dahulu nasihat daripada doktor sekiranya mahu mengambil bawang putih untuk tujuan rawatan.

9. Vitamin A

Meningkatkan pengambilan vitamin A akan menambah jumlah limfosit da*rah putih yang dapat membunuh virus dan bakteria yang masuk dan juga sel kan*ser. Tubuh memang menghasilkan sejumlah vitamin A, tapi menambahnya dengan pengambilan suplemen vitamin A tambahan terbukti dapat meningkatkan kemampuan sistem imun tubuh.

10. Karotenoid

Seperti jenis vitamin dan mineral lainnya, Beta-karoten dapat meningkatkan jumlah sel antibodi secara semulajadi. Ia sangat baik jika dikombinasikan dengan antioksidan kuat yang membersihkan radikal bebas yang memicu kerosakan sel dan penuaan. Sumber betakaroten terdapat pada makanan seperti labu, ubi manis, bayam serta buah bit.

Semoga memberi manfaat.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: