1

Inilah 9 Makanan Untuk Bersihkan Paru Paru Para Perokok Aktif Atau Pasif Wajib Baca

Perokok sememangnya tahu bahaya merokok bagi kesihatan tapi tidak semua dari mereka mampu berhenti terutama jika telah menjadi perokok aktif selama bertahun-tahun.

Dalam artikel pengensehat.com kali ini kita akan mendedahkan empat jenis makanan yang terbukti dapat membersihkan paru-paru secara semulajadi dan pantas. Semua perokok wajib membaca artikel ini.

Salah satu efek paling merugikan dari rokok adalah kesan candu yang ditimbulkannya. Penyebabnya adalah nikotin yang merupakan zat ketagihan yang menimbulkan perasaan candu dalam diri perokok.

Nikotin mempengaruhi keseimbangan kimia dalam otak terutama hormon dopamine dan norepinephrine yang mengendalikan rasa puas, rileks dan bahagia.

Apakah makanan yang boleh membersihkan paru-paru perokok dalam masa yang singkat?

Makanan untuk membersihkan paru-paru

Jika seseorang mengisap rokok, nikotin di dalamnya akan merangsang otak untuk menghasilkan sedikit dopamin, akibatnya si perokok akan merasa rileks dan nyaman. Alam bawah sedar kemudian terus menerus meminta agar dopamin dihasilkan dengan lebih banyak, caranya dengan terus menambah pengambilan rokok.

Sayangnya, kebiasaan merokok ini memberi kesan kepada organ tubuh yang lain. Sebatang rokok diketahui mengandungi ratusan zat bahan kimia berbahaya seperti amonia, karbon monoksida, nikotin, kromium, kadmium, plumbum, dan lain-lain. Memasukkan bahan-bahan kimia ini ke dalam tubuh sama dengan meracuni tubuh sendiri.

Sebuah kajian pernah dilakukan terhadap paru-paru perokok. Hasilnya, orang yang menghabiskan satu bungkus rokok setiap hari berisiko mengalami kanser paru-paru 20 kali lebih besar dibandingkan dengan mereka yang tidak merokok, di mana sebahagian besar kes kanser paru-paru baru muncul ketika perokok telah mencapai usia di atas 40 tahun.

Selain kanser, perokok juga berisiko mengalami jangkitan paru-paru yang dimulakan dengan gejala batuk kronik dan sering bercampur darah. Pada umumnya perokok mengabaikan gejala ini sampai akhirnya struktur paru-paru jadi rosak sehingga tidak dapat berfungsi dengan normal dan akhirnya akan menimbulkan komplikasi pada jantung.

Tidak ada cara untuk menghindari penyakit-penyakit di atas selain berhenti merokok dan mulaikan menjalani gaya hidup yang sihat. Tapi bagi anda yang masih sangat sukar untuk berhenti merokok, di bawah ini kami sediakan beberapa jenis makanan yang boleh anda ambil untuk membersihkan paru-paru anda dari racun dan zat kimia berbahaya.

9 Makanan Untuk Membersihkan Paru-Paru

Khabar baiknya adalah para ilmuwan baru-baru ini mengumumkan beberapa jenis makanan yang terdiri daripada buah dan sayuran yang mengandungi zat yang dapat membersihkan paru-paru dari zat kimia berbahaya dari rokok secara pantas.

1. Halia

Halia merupakan bahan dasar sehari-hari makanan yang kamu pengambilan selama ini. Kandungan zat antiseptik serta antibakteria pada halia dapat melancarkan saluran bronkial pada paru paru sehingga lebih mudah untuk menghilangkan radikal bebas yang melekat di paru paru kita. Rongga pernafasan terasa lebih lega apabila mengambil halia. Biasanya halia dimasukkan sebagai bahan asas masakan atau dengan air hangat. Namun lebih baik jika dimakan secara langsung dan mengunyahnya langsung.

2. Limau Bali

Konon, limau bali kaya akan antioksidan sehingga membantu tubuh dalam melawan sel kanser dan membersihkan paru-paru. Limau bali mengandungi vitamin C yang mampu menghalang prestasi enzim tubuh yang mengaktifkan sel kanser pada paru-paru.

3. Makanan yang mengandungi zat selenium, keju misalnya.

Zat selenium adalah mineral yang mampu merangsang enzim bersama vitamin E dalam memperkukuhkan organ paru-paru. Jika kandungan selenium banyak bermakna kandungan sel kanser akan perlahan-lahan menurun. Makanan yang mengandung zat selenium adalah telur, keju, cendawan, gandum, daging lembu, ikan tuna, ikan salmon, ketam, dan soya.

4. Yogurt

Yogurt diperbuat daripada dua jenis bakteria menguntungkan yakni Lactobacillus bulgaricus dan S treptococcus thermophilus. Yogurt boleh menghasilkan zat-zat yang diperlukan oleh hati sehingga berguna untuk pencegahan penyakit kanser dan paru-paru.

5. Delima

Ekstrak buah delima dapat membantu untuk membersihkan paru-paru. Buah delima berguna untuk meningkatkan bekalan darah dan menghilangkan zat beracun dari paru-paru. Buah delima mengandungi tahap antioksidan yang paling tinggi berbanding buah anggur dan teh hijau. Tak hanya itu, buah delima juga membantu membersihkan sel-sel kanser dalam tubuh.

6. Kunyit

Salah satu rempah asal Indonesia adalah kunyit. Rempah yang mirip halia ini konon mampu meringankan keradangan pada paru-paru. Kunyit mengandungi zat curcumin yang berfungsi untuk menghilangkan zat penyebab kanser paru-paru.

7. Buah Berry

Jenis buah blueberry, raspberry atau blackberry dapat kamu pengambilan untuk membantu rawatan paru-paru. Zat flavonoid, karotenoid, lutein dan zeaxanthin yang terdapat dalam berry dapat menghilangkan karsinogen dari paru-paru.

8. Bawang putih

Bahan asas masakan yang paling sering digunakan ini ternyata berperanan penting dalam penjagaan paru-paru. Kompaun allicin dalam bawang putih boleh membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan paru-paru. Konon, bawang putih mempunyai spektrum luas zat antimikrob daripada antibakteria, anti-kulat, anti parasit, anti-protozoa dan antivirus. Wow!

9. Sayur yang mengandungi karotenoid

Khasiat sayur-sayuran yang mengandungi karotenoid berfungsi sebagai antioksidan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru. Sayur-sayuran yang banyak mengandungi kartenoid adalah daun anggur yakni sebesar 16.193 mikrogram. Selain itu, kamu boleh memakan sayur lobak, lobak merah, sawi, bayam, salad, dan labu.

Itulah sembilan jenis makanan yang dapat membersihkan paru-paru dari racun akibat merokok. Selain sembilan makanan tersebut, anda juga boleh memakan nagka belanda/durian belanda sebagai ubat penyakit kanser. Semoga bermanfaat, jangan lupa sebarkan artikel ini kepada rakan anda yang perokok aktif.

MAKANAN PEMBERSIH PARU-PARU PEROKOK AKTIF/PASIF ( How to cleaning nicotine inside the body)

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: