Cara Betul Penyimpanan Daging Korban

Cara Betul Penyimpanan Daging Korban Supaya Tahan Lebih Lama

Bersempena dengan Hari Raya Korban semalam, pasti ramai dalam kalangan kita yang peti sejuk di rumah penuh dengan agihan daging korban yang diberikan oleh jiran tentangga atau keluarga kan? Namun,tidak semua tahu cara penyimpanan daging korban yang betul supaya lebih tahan lama. Jom kita gunakan tips yang betul supaya daging korban anda lebih tahan lama dan kelihatan fresh apabila mahu dimasak.

CARA MENYIMPAN DAGING KORBAN YANG BETUL

1.JANGAN CUCI DAGING KORBAN SEBELUM DISIMPAN

Jika dicuci guna air paip, kuman-kuman boleh masuk dan tinggal di dalam daging. Itu akan merosakan kualiti daging. Mencuci hanya dibuat bila daging berkenaan hendak dimasak.

2.JANGAN SIMPAN DAGING DALAM KUANTITI YANG BANYAK DI DALAM FREZER

Jika dapat daging banyak, jangan simpan daging keseluruhan 2-4 kg di dalam freezer. Cara yang betul ialah dengan memotong daging berukuran lebih kecil, kemudian simpan di dalam plastik-plastik berukuran 1/2 kg atau 1 kg. Jika hendak masak, ambil satu plastik yang kecil sahaja, biarkan yang lain tetap beku di dalam freezer. InsyaAllah daging dalam keadaan beku dapat disimpan lebih 1 tahun.

3.JANGAN TERUS SIMPAN DAGING DI DALAM RUANG SEJUK BEKU/FREEZER.

Sebelum disimpan di freezer, simpan daging terlebih dahulu di dalam peti ais ruang biasa selama 4-5 jam. Setelah daging itu sejuk, baru dimasukkan ke dalam kompartmen sejuk beku/freezer.

4.JANGAN CAIRKAN DAGING BEKU DENGAN MENGUNAKAN AIR PANAS

Jika hendak memasak daging beku, jangan mencairkan daging yang beku menggunakan air panas. Cara yang betul adalah meletakkan daging beku di bawah air paip suhu normal (dalam keadaan daging masih terbungkus rapat dalam plastik).
Setelah daging kembali empuk, buka plastik, cuci daging hingga bersih, toskan, dan daging sedia untuk dimasak.

TIPS TAMBAHAN

Jangan memakai plastik warna hitam kerana plastik warna hitam itu adalah hasil recycle. Ia mengandungi karsinogen yang dapat mengaktifkan sel kanser . Gunalah sarung plastik putih atau plastik lutsinar ber-seal….!!!

Baarakallah. Semoga memberi manfaat

Sumber : Fadhlee Fitri Abu Bakar

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: