Ibu Tunggal

Hati Perlu Kental, Tak Boleh Tisu. Perkongsian Ibu Tunggal, The Struggle Is Real

Anak sakit lagi. Takkan nak EL lagi? Kesian anak aku” “Dari pukul 5 pagi, sekarang dah menjelang pukul 10 malam, aku belum menarik nafas lega. Penatnya badan ini” ” Kerja belum siap. Terpaksa aku balik awal, amik anak di taska.

Pukul 7 nanti kena bayar overtime pulak” “Apa nak masak malam ni. Badan rasa macam dah dikerat 18. Tak masak nanti nak kena makan luar pulak. Nak kena drag anak anak yang masih kecik ni ke kedai. Lagipon ntah bersih ntah tidak makan di luar”

Dear Single Mother.. kalau hati anda berkata begini saban hari, YOU ARE NOT ALONE and most importantly, YOU ARE NOT A BAD MOTHER!

Tiada wanita yang bangga bergelar Single Mother. Dan walau ianya pilihan anda (atas sebab apa sekali pun, saya percaya ianya adalah pilihan masing masing, contoh, untuk keluar dari bad marriage sebab suami anda curang, masih pilihan anda bukan?)

Untuk bergelar Single Mother, there is no turning back. Hidup perlu diteruskan.. Hati perlu kental, tidak boleh tisu. Saya percaya, most Single Mother bekerja untuk menampung kehidupan seharian. Mungkin ada bekerja professional, berniaga atau bekerja dari rumah. Nafkah dari bekas suami kalau ada semestinya tak mencukupi untuk anak anak (kalau ada,kalau bekas hilangkan diri dan move on macam takda tanggungan? Puii!- malas nak start, nanti jadi luahan perasaan iols)

The struggle is real. Saya tolak tepi strugglepandangan negatif orang pada golongan Single Mother. Biasanya golongan Single Mother yang kental, mereka tak heran pun pada orang yang tergugat kami nak ganggu rumahtangga mereka. Menurut pandangan saya, biasanya Single Mother yang baru keluar dari bad  marriage ini, air muka mereka sudah bertukar jernih walaupon struggle.

Ada kebahagiaan dalam kesedihan. Ada cahaya di mata mereka walaupun suram. Ada cahaya harapan memerlukan cinta dan kasih sayang sejati di mata mereka. Ada seri kata orang. Seri Single Mother. Seriini yang menggugat para suami orang untuk turn on hormon gatal  mereka..

Ok, berbalik pada struggle Single Mother. Bertahanlah. Ramai orang seperti kamu. Tak semua mampu meluah dengan kata kata dan di hati kecil mereka berharap, the day will pass. Ramai yang berpesan sandarkan kasih sayang pada anak. Oh, ini memangla. Tiang lampu pon boleh bagai
kata kata yang sama. Semua pun sayang pada anak kan? Tapi tanggungjawab dan amanah untuk membesarkan anak anak sebaik mungkin, korang nak tolong jawab ke?

Persekitaran dan rumah yang bersih, makanan yang sihat, kerja sekolah tip top, exam cemerlang dan list goes on. Nak cerita pada kawan kawan yang memiliki rumahtangga bahagia, fahamkah mereka? Lepas cerita, mereka pon teruskan kehidupan masing masing. Kamu jugak yang kena menjawab semua.

Bertahanlah. Keep going strong. Again you are not alone. Sayangi diri anda. Sesekali ambil masa untuk rehat (tak berdosa pun kalau memerlukan ME time ok?!). Pada saya yang bekerja dalam bidang professional, sejam sehari (tak termasuk tidur dan solat ) dah memadai. Saya cuma perlu a cup of good coffee and a moment of self reflection in a day, dah cukup pada saya.

Pada moment sejam itu, saya kenang pencapaian saya hari ini. Moment untuk bangga dengan diri saya sendiri dan moment angkat bakul sendiri sekejap..

List down what makes you happy (bukan beg LV, holiday overseas, bukan tau!) Maksud saya, in a day, lunch yang sedap atau power nap atau sepotong kuih kegemaran yang sedap untuk minum petang.. Mudah dan asas! Cuba quick fix mudah ini.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: