Schoolgirl Reads From A Textbook At An Open Air School In New Delhi

Mak Ayah Jangan Risau Kalau Anak Tak Boleh Membaca Lagi Masa Darjah Satu, Sebab…

Allahu… tak payahlah risau tentang membaca sebab masih banyak masa untuk anak belajar, berilah semangat pada anak-anak sampai dia berjaya. Dan sepatutnya mak ayah kena fikir beberapa perkara lain.

Nah, jemput baca pandangan daripada seorang guru Genius Aulad, Puan Ashikin Hashim tentang isu ini.

Risau Anak Masih Tak Boleh Membaca

Anak tak boleh baca lagi semasa darjah satu??? Ok sebelum mak ayah panik, kita cek dulu:

  • Anak anda ada sebarang masalah pembelajaran atau kesihatan yang disahkan oleh pakar? Jika tiada, JANGAN PANIK.
  • Anak anda boleh bercakap dan berkomunikasi dengan baik? Jika ya, JANGAN PANIK.
  • Anak anda boleh meniru tulisan/lambang/simbol mudah yang ditulis dari papan putih/buku lain ke buku/kertas? Jika ya, JANGAN PANIK.
  • Anak anda mempunyai memori yang baik? Dia ingat simbol, lambang, label yang dia pandang? Jika ya, JANGAN PANIK
  • Anak anda bermain dengan baik dengan kawan-kawannya? Jika ya, JANGAN PANIK.
  • Anak anda mahir dalam skil kehidupannya seperti buka dan pakai baju? Butang baju? Buang air kecil dan besar di tandas? Suap makanan sendiri? Meniti laluan atau titi? Boleh imbang badan? Angkat dan berdiri sebelah kaki? Buat pergerakan silang? Jika ya, JANGAN PANIK.
  • Boleh mengenal hanya beberapa suku kata atau membunyi kan beberapa huruf? Jika ya, JANGAN PANIK.

Kesimpulannya:

JANGAN PANIK DULU JIKA ANAK MASIH TIDAK BOLEH MEMBACA KETIKA BERADA DI DARJAH SATU. Masih banyak lagi masa yang ada untuk anak kita belajar membaca ketika berada di dalam darjah 1.

Saya sangat sedih dengan satu laporan dari pihak media tentang bilangan darjah satu yang tidak boleh membaca telah meningkat. Ianya telah membuatkan lebih ramai ibu bapa akan lebih tertekan begitu juga dengan anak-anak.

Dan pihak tadika seperti saya akan lebih tertekan kerana ibu bapa semakin panik.Walhal kami inginkan suasana pembelajaran yang riang ria dan bahagia tanpa sebarang tekanan dan paksaan terhadap anak didik kami.

Pihak media sepatutnya memberikan lebih tumpuan terhadap perkembangan awal kanak-kanak yang lebih luas seperti skil kehidupan mereka yang semakin rendah dan lemah.Membaca hanyalah salah satu skil dari berpuluh skil yang sepatutnya anak-anak capai.

Anak saya yang ketiga hanya lancar membaca ketika berada di hujung tahun darjah satu. Dari kelas bawah (bukan saya yang label tapi sekolah yang meletakkanya begitu) sudah naik kelas tahun ini (ayat anak saya: Ummi, Wajdi naik kelas!)

Parents, please…. Please…..don’t feel so down when you read the article. Keep on supporting and stimulating your children. Help them, guide them, not forcing them.

Baik Bimbang Kalau Anak Tak Reti Uruskan Dirinya

Saya lebih risau anak saya tak pandai lagi buka seluar untuk buang air masa darjah satu nanti.Saya lebih risau anak saya tak pandai beli makanan sendiri di kantin.Saya lebih risau anak saya tidak bersosial dengan kawan-kawan.Kerisauan ini lebih risau dari kerisauan tidak boleh membaca di darjah satu.

Tarik nafas…lepas…..tenangkan diri.Harap ini membantu memberikan ketenangan dan kelegaan kepada anda. Bukan bermakna saya kata tak payah belajar membaca. Don’t get me wrong.

Belajar membaca bukan hanya guna buku semata-mata! Let them enjoy their childhood. Zaman kanak-kanak adalah kenangan paling terindah!

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: