Durian

Musim Durian Datang Lagi, Jom Cuba Petua Hilangkan Bau Durian & Kurangkan Panas Badan!

Musim durian datang lagi di negara kita dan sudah pastinya mesti ramai di antara korang sudah mula beli durian banyak-banyak untuk simpan stok di rumah. Ada yang suka makan durian begitu sahaja dan ramai juga yang suka masaknya menjadi serawa durian. Makan dengan pulut bersama santan memang sedap.

Tetapi bila dah makan durian dalam kuantiti banyak badan kita akan mula rasa panas dari dalam dan semestinya tangan kita bau durian yang sangat kuat. Tetapi jangan risau ada petua nak hilangkan bau durian dan kurangkan panas badan selepas makan durian. Jom cuba petua ini.

1. Petua elak panas badan selepas makan durian

Selepas makan durian tuangkan air mineral di dalam pangsa durian dan minum airnya. Makan buah manggis selepas makan durian dikatakan dapat membantu mengeluarkan haba di dalam badan. Minum jus belimbing yang dikisar dengan seratnya sekali. Minum air kelapa selepas makan durian juga dapat mengurangkan panas badan. Air kelapa juga dikatakan dapat mengurangkan sendawa durian.

2. Petua menghilangkan bau durian di tangan

Alirkan air paip di kulit durian. Basuh tangan korang dari air yang mengalir dari kulit durian tersebut. Isi air di pangsa durian dan gunakan air tersebut untuk membasuh tangan. Cuci tangan dengan menggunakan hirisan timun.

3. Petua menghilangkan bau durian di mulut

Isi air di pangsa durian. Gunakan air itu untuk berkumuh. Selepas makan durian, berkumuh dengan air berperisa limau.

Sumber: Amir Hassan

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: