Penerangan Format Baru Piala AFC 2017

Penerangan Lengkap Format Baru Piala AFC 2017

AFC telah membuat beberapa perubahan besar dalam struktur kejohanan Piala AFC 2017. Kejohonan kedua tertinggi peringkat Asia ini akan dilaksanakan dalam format yang baru. Kami akan menjelaskan format baru dalam artikel ini.

Format Timur-Barat yang lama

Pada musim 2016, 32 pasukan telah mengambil bahagian di peringkat akhir kejohanan. Kelab telah dibahagikan dalam dua zon, Asia Timur dan Asia Barat dengan 16 pasukan dari setiap zon. Semua 32 kelab telah dibahagikan dalam 8 kumpulan dengan 4 pasukan setiap satu.

Juara dan naib juara setiap kumpulan layak ke pusingan kalah mati dan mengikut turutan Pusingan 16, Suku Akhir, Separuh Akhir hingga ke Akhir. Pembahagian zone ini memastikan pasukan dari zon Timur dan Asia Barat hanya bertemu di Final.

[AdSense-B]

Format Baru Piala AFC 2017

Sekarang, bermula dari Piala AFC 2017, format baru akan dilaksanakan. Bukan dua zon, kelab akan dibahagikan kepada 5 zon iaitu Asia Barat, Asia Tengah, Asia Selatan, Asia Timur dan ASEAN, agak seperti sub-konfederasi di Asia.

Malaysia akan berada dalam zon ASEAN bersama negara Asean yang lain. JDT dan Felda United akan mewakili Malaysia. Tidak seperti format sebelumnya, kali ini, maksimum 36 pasukan boleh berada dalam Peringkat Kumpulan.

Baca juga: Pembahagian Slot dan Tarikh Undian

Slot Peruntukan dan Peringkat Kumpulan

Semua zon telah diperuntukkan Direct slot dan beberapa beberapa melalui Play-off.

  • Zon Asia Barat: 9 Direct + 3 dari Play-offs = 12 Jumlah
  • Zon ASEAN: 9 Direct + 3 dari Play-offs = 12 Jumlah
  • Zon Asia Tengah: 3 Direct + 1 dari Play-offs = 4 Jumlah
  • Zon Asia Timur: 3 Direct + 1 dari Play-offs = 4 Jumlah
  • Zon Asia Selatan: 3 Direct + 1 dari Play-offs = 4
  • Jumlah Jumlah pasukan: 12 + 12 + 4 + 4 + 4 = 36

Pasukan dari setiap zon akan dikumpulkan bersama-sama. 36 pasukan akan dibahagikan dalam 9 Kumpulan 4 pasukan setiap – 3 kumpulan masing-masing dari Asia Barat dan zon ASEAN manakala 1 kumpulan dari setiap baki 3 zon.

[AdSense-B]

Peringkat kalah mati

Peringkat kalah mati mengalami banyak perubahan. Tiada lagi Pusingan 16 dan juga Suku Akhir. Semua perlawanan kalah mati, kecuali yang terakhir, akan diadakan di secara timbal balik, yang dikenali sebagai Play-offs atau Separuh Akhir.

Tetapi, akan ada Separuh Akhir Zonal, Zonal Akhir dan Separuh Akhir Inter-zon & Akhir berdasarkan mana kedua-dua peserta akhir akan diputuskan. Mari kita mengambil ini secara terperinci.

Zon Play-offs

8 pasukan – 4 pasukan setiap satu (3 Winners Group + 1 Runners terbaik sehingga) dari ASEAN dan Asia Barat bermain dua pusingan Separuh Akhir Zonal dalam timbal balik.

Pemenang bagi setiap Separuh Akhir pergi dan bermain pusingan akhir Zonal, di zon masing-masing, yang sekali lagi dua perlawanan timbal balik. Ini akan memberikan kita dua pasukan – satu daripada ASEAN dan seorang dari Asia Barat.

Pemenang dari West Zon Asia akan terus ke perlawanan AKHIR piala AFC 2017. Pemenang dari Zon ASEAN akan pergi ke Inter-zon Play-offs.

INTER-zon Play-offs

4 pasukan – 3 Pemenang peringkat kumpulan dari zon Asia Tengah, Asia Timur dan Asia Selatan, bersama-sama dengan pemenang ASEAN Zonal Final akan memainkan Inter Zonal Play-off Separuh Akhir dalam perlawanan timbal balik.

Pemenang dua Separuh Akhir akan bermain dalam dua Inter Zonal Finals Play-off. Pemenang Final ini akan menjadi finalis kedua untuk Piala AFC 2017.

[AdSense-B]

Perlawanan AKHIR

Pemenang Asia Barat Zonal Final dan pemenang Inter Zonal Play-off Final akan memainkan satu perlawanan Akhir Piala AFC 2017.

penerangan format baru piala AFC 2017

Untuk lagi paham boleh lihat gambarajah diatas.

Adakah anda suka format baru ini Piala AFC? Cabutan untuk kejohanan itu akan diadakan pada 13 Disember dan struktur akhir kejohanan itu akan diumumkan kemudian.

Baca juga: Piala Sumbangsih 2017 Menjadi Perlawanan Pertama JDT

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: