Maxresdefault

Inilah 10 Cara Menjaga Sistem Organ Pencernaan Agar Sihat Setiap Hari, Mudah Je

Bagi anda yang ingin mengetahui bagaimana cara menjaga sistem organ pencernaan agar sihat selalu, silahkan semak di bawah ini. Tahukah anda bahawa 80% gejala masalah penyakit berasal dari masalah organ pencernaan yang kurang baik, apabila ada salah satu organ pencernaan yang terganggu maka kesihatan anda juga boleh ikut terganggu.

Pengertian Organ Pencernaan

Apa yang dimaksud dengan organ pencernaan? Begini, sebenarnya organ pencernaan itu hanyalah sebuah istilah nama ataupun singkatan, kerana istilah organ pencernaan ini memiliki beberapa kaitan ataupun hubungan dengan beberapa organ-organ lainnya yang ada dalam tubuh kita, adapun organ pencernaan (primer) yang harus di jaga agar tetap sihat diantaranya :

Kerongkongan, Hati, Kelenjar hempedu, Pankreas, Lambung, Usus besar, Usus halus, Rectum, Anus

Diatas itulah yang disebut dengan organ-organ pencernaan utama (primer) yang akan kita bahas supaya tetap sihat setiap hari. Sedangkan untuk rongga mulut, gigi, lidah dan kelenjar ludah itu kita anggap sebagai organ luar meskipun juga termasuk organ pencernaan namun organ-organ ini hanya membantu sebagai perasa serta penghancur makanan saja (sekunder). Jadi untuk menjaga sistem organ pencernaan (primer) seperti yang sudah di tulis diatas itu perlu perhatian lebih, untuk lebih jelasnya anda boleh menyemaknya di bawah ini.

10 Cara Menjaga Sistem  Organ Pencernaan Agar Sihat Setiap Hari :

1. Cukup minum air – Hal yang pertama tentu saja yang paling penting, iaitu cukup minum air. Jangan anggap ini mudah, pastikan anda minum 8 liter air putih setiap hari.

2. Pilih makanan tinggi serat – Makanan berserat tinggi sangat lah bagus untuk organ pencernaan kita, selain bermanfaat juga dapat membersihkan saluran-saluran pencernaan itu sendiri.

3. Kurangi makanan berlemak – Jangan salah, tubuh kita juga perlu lemak. Namun ada 2 jenis lemak yang kita ketahui iaitu lemak jahat dan lemak baik. Untuk menghindarinya anda cukup mengurangi saja makanan yang banyak lemak, bukan tidak makan sama sekali tapi di kurangi kerana tubuh juga perlu lemak namun tidak berlebihan.

4. Hindari makanan terlalu masam – Bukan tidak boleh mengkonsumsi makanan yang mengandung masam, tapi jangan terlalu masam kerana efeknya akan berpengaruh pada kadar gas di perut kita.

5. Hindari makanan terlalu pedas – Sama seperti diatas, bukan tidak boleh mengkonsumsi nya hanya saja jangan terlalu memaksakan diri untuk mengkonsumsi makanan yang sangat pedas. Sebab hal ini dapat merosak dinding perut. Selain itu makanan terlalu pedas juga dapat menggangu kerongkongan dan mengakibatkan panas dalam.

6. Jangan biasakan menahan kencing – Apapun keadaan anda, saat sakit kencing maka haruslah segera membuang nya. Terlalu sering menahan kencing boleh mengakibatkan batu ginjal yang sudah pasti merosak organ pencernaan.

7. Hindari minuman bersoda – Hati-hati jika anda sering minum soda, sebab kandungan asidic dalam soda sangatlah tinggi. Soda juga boleh mengganggu gas perut.

8. Kurangi minuman berkafein – Pasti anda sudah tahu kan apa saja minuman berkafein tinggi? Ya, itu adalah kopi dan teh. Bukan di larang tapi dikurangi, kerana kafein mempunyai efek yang buruk bagi organ pencernaan jika di konsumsi dalam jangka panjang.

9. Konsumsi Yogurt – Mengapa harus yogurt? Alasannya adalah kerana yogurt itu unik dari kebanyakan jenis makanan lainnya sebab di dalamnya mengandung bakteri baik yang akan membantu pencernaan untuk melawan bakteria jahat.

10. Perbanyak makan buah pisang – Sebenarnya bukan hanya buah pisang, buah epal dan betik juga boleh,  namun buah pisang lebih unggul dan sangat baik untuk organ pencernaan.

Demikianlah informasi kesihatan mengenai 10 cara menjaga sistem organ pencernaan manusia supaya sehat setiap harinya. Semoga informasi ini dapat membantu anda merawat sistem pencernaan untuk menghindari 80% gejala berbagai macam penyakit. Semoga bermanfaat!

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: