Kayap

Inilah Petua Mudah Tapi Mujarab Mengubati Kayap

Kayap (shingle) atau lebih dikenali dalam istilah perubatan sebagai herpes zoster adalah sejenis jangkitan viral pada kulit. Ia menyebabkan radang dengan tompok-tompok merah atau gelembung air pada permukaan kulit yang kadangkala amat menyakitkan.

Jangkitan kayap pada kulit berupaya membuatkan orang yang mengalaminya berasa sangat tidak selesa, terasa kulit seperti terbakar, panas, pedih, gatal-gatal dan berbisa.

Secara umumnya, tiada ubat atau penawar khas untuk penyakit kayap. Doktor mungkin akan memberi preskripsi ubat antiviral yang boleh memendekkan tempoh jangkitan dan mengawal atau mengurangkan simptom kayap.

Bergantung kepada individu dan jenis-jenis kayap yang dialami, tempoh penyembuhan mungkin mengambil masa beberapa minggu atau lebih. Namun begitu, kaedah mengurangkan komplikasi simptom kayap tidak terhad hanya melalui kaedah perubatan sahaja. Mungkin beberapa kaedah rawatan semulajadi berikut juga sesuai dan boleh diamalkan untuk mengatasi simptom kayap pada kulit.

Antara petua untuk merawat kayap adalah seperti berikut:-petua hilangkan kayap, hilangkan kayap, ubat hilangkan kayap, petua tradisional hilangkan kayap, penyakit kayap, punca kayap

Petua 1 (Daun Cili Dan Kapur Makan)

 • Gunakan daun cili dan kapur makan. Tumbukkan atau ramas daun lada serta campurkan sedikit kapur kemudian dan sapukan dibahagian yang terkena kayap. Lakukan sehari 2 kali.. Insyallah kayap akan pudar dan baik dalam masa beberapa hari.

Petua 2 (Daun Pokok Duit-Duit)

 • Menggunakan daun pokok duit2 yang ditumbuk hancur kemudian ambil daunnya serta air perahannya ditekap pada tempat yang kena kayap dan dibengkung semalaman.

Petua 3 (Ubat Makan, Sapu / Cucuk)

 • Ubat makan dan ubat sapu, cucuk pun ada. penyakit ni sesiapa pun boleh dapat termasuk doktor juga. Doktor saya kata stress pun boleh menjadi penyebab. Saya memula terkena tak tahu pun itu kayap dan memangla masa tu tengah stress sesangat, jumpa doktor barulah tahu. Alhamdulillah seminggu dah kering.

Petua 4 (Untuk kayap setompok) (Daun Delima + Bedak Sejuk)

 • Menggunakan daun delima ditumbuk lumat + bedak sejuk (tanpa pewangi) tampal kat tempat kayap itu. 3 Hari je dah kering, alhamdulillah. Tapi makan kena jaga-jaga sakit takut nanti rasa berbisa dan gatal. Yang penting skali bila dah kering jangan dikupil parutnya, biarkan ia tanggal sendiri sebab kalau bahagian kulit belum betul-betul kering ia akan terluka dan kembali merebak.

Petua 5 (Pucuk Daun Bunga Melur, Delima, Setawar & Mambu)

 • Pucuk daun bunga melur , Pucuk daun buah delima , Daun setawar dan Pucuk daun mambu. Semua daun di atas di tumbuk atau di belender dan di campurkan dengan bedak sejuk dan di bancuh pekat. Di sapu atau tampal pada kayap tersebut.(tampal 2-3 jam sekali) lakukan setiap hari sehingga baik. Makan kena pantang seperti orang dalam pantang bersalin, makan gatal, goreng-goreng tak boleh makan, hanya rebus, stim atau bakar.

Petua 6 (Ubi Bemban)

 • Guna jenis ubi, lupa plak nama ubi tu seakan2 keledek di gosok kat simen/lesung batu, ambil pati dia dan sapu di tempat kayap tersebut, alhamdulillah kering 2,3 hari lepas tu..cuba rujuk orang2 tua tentang ubi.

Petua 7 (Akar Rumput Kerbau)

 • Guna akar rumput kerbau, basuh dan celup dalam bedak sejuk sapu pada tempat yang kena tu.

Petua 8 (Garam Bukit)

 • Menggunakan garam bukit (rock salt). cara merawat dengan ambil sedikit garam bukit dan campur sedikit air biar garam bukit tersebut separuh larut dan sapu di kawasan kayap tersebut. amal 2 kali sehari sebelah pagi dan malam.Selepas tu ambil 4 cubit garam bukit dan masukkan dalam segelas air, lepas kacau sehingga larut sambil berselawat dan minum (sunnah rasul).. ini adalah rawatan secara dalaman & luaran, insaAllah penyakit kayap sembuh. Selain itu juga boleh merawat untuk jerawat, gatal serta penyaki-payakit kulit yang lain.

Petua ke 9 (Keladi Candik)

 1. Ambil sebatang pokok keladi candik. Atau nama lainnya keladi merbah.
 2. Seterusnya, anda keluarkan air dari batang pokok keladi tu.
 3. Akhir sekali, sapukan air tersebut pada kawasan badan yang dijangkiti kayap.
 4. Jika tiada aral melintang, pada keesokan harinya anda dah boleh mengopek kayap tu seperti mengoyak plastik
Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: