259813

Inilah 7 Makanan dan Minuman Penyebab Migrain Yang Mungkin Kerap Kita Ambil

Sakit kepala sebelah atau migrain memang tidak menyebabkan kematian, tetapi jika tidak diatasi, akan sangat mengganggu aktiviti dan produktiviti. Migrain adalah masalah neurologis yang menyebabkan rasa sakit, mual dan kepekaan terhadap cahaya. Sakit kepala boleh melemahkan dan kadang-kadang juga dimulai dengan gangguan penglihatan, yang dikenali sebagai aura.

Elakkan pengambilan makanan dan minuman yang boleh menjadi penyebab kepada masalah migrain. Berikut adalah makanan dan minuman boleh menjadikan masalah migrain anda menjadi lebih serius.

Produk susu

Makanana atau minuman yang berasaskan produk tenusu dikaitkan dengan migrain. Menurut SteadyHealth, produk-produk tesusu mengandung histamin, yang boleh menyebabkan perubahan kimia yang menyebabkan migrain. Pengambilan krim masam, yogurt atau buttermilk boleh menjadi penyebab migrain.

Tyramine

Penyebab migrain yang lain adalah makanan yang mengandung tyramine. Tyramine biasanya banyak terkandung dalam keju, mozzarella atau cheddar.

Produk daging

Makanan dari produk daging juga boleh menyebabkan migrain. Daging banyak mengandung nitrat yang dikaitkan dengan migrain. Jika Anda mengalami migrain, elakkan makan hot dog, sosej, sardin, hati ayam. Juga elakkan pengambilan daging yang telah diproses seperti makanan segera.

Buah dan sayuran

Buah dan sayuran juga dapat mengandung bahan kimia penyebab migrain. Buah yang dikaitkan dengan peningkatan kekerapan migrain ialah seperti betik, plum merah, kismis, buah ara dan alpukat matang dan pisang. Sedangkan sayuran yang biasanya menjadi penyebab migrain antara lain bawang merah, bawang putih, kacang panjang, buah zaitun, acar dan kubis masin.

Ragi

Makanan yang mengandung ragi segar juga berkemungkinan menjadi penyebab sakit kepala migrain. Jika Anda mempunyai masalah migrain, elakkan memakan roti yang baru dipanggang dan makanan yang dipanggang lainnya, seperti donat.

Minuman

Beberapa minuman juga dikaitkan dengan migrain. Alkohol, anggur merah boleh meningkatkan kemungkinan anda mengalami migrain, kerana ia mengandungi bahan kimia yang dikenali sebagai sebagai tanin. Kafein juga merupakan Penyebab yang berpotensi, sehingga ada orang yang mengidap migrain seharusnya mengelakkan dari mengambil kafein, seperti kopi, teh dan minuman ringan. Coklat juga boleh menyebabkan migrain.

Mono Sodium Gulamate (MSG)

Mono Sodium Gulamate (MSG) atau bahan perasa adalah aditif kimia yang sering digunakan untuk meningkatkan keenakan makanan biasanya digunakan didalam masakan. Ia boleh meningkatkan kepada punca berlakunya masalah migrain.

Migraines Vs. Headaches

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: