Tinnitus 642861

Telinga Berdesing Dan Sakit Kepala Simptom Darah Tinggi Yang Ramai Terlepas Pandang

Semakin kita berusia, semakin tinggi peluang untuk menerima penyakit ini, tetapi apa sebenarnya penyebab tekanan darah tinggi dan apa yang boleh kita lakukan untuk menghindarinya? Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, 1.13 bilion orang di dunia mengalami tekanan darah tinggi.

Apa itu darah tinggi?

Sebelum kita pergi lebih dalam mengenai penyakit ini, anda perlu tahu apa yang di maksudkan tekanan darah tinggi. Ia merupakan peredaran darah yang bergerak di dalam alteri anda, darah yang dipaksa untuk melalui dinding alteri anda akibat beberapa faktor menyebabkan darah tinggi berlaku.

Bagaimana untuk membaca darah tinggi?

Terdapat pelbagai alat untuk membaca tekanan darah. Anda boleh dapat alat-alat ini di farmasi atau pusat rawatan kerajaan atau swasta. Terdapat juga peranti yang boleh dibeli untuk rumah anda. Bacaan tekanan darah sentiasa diambil dari lengan anda, di peringkat jantung anda.

Jika anda memakai lengan panjang, penting untuk menggulungnya untuk mendapatkan bacaan yang paling tepat.


Apakah tekanan darah tinggi?

Dalam bidang perubatan, dua bacaan diperlukan untuk mengira tekanan darah. Yang pertama adalah tekanan sistolik. Inilah bacaan yang lebih tinggi dari kedua-dua, kerana ia diambil pada saat tindak balas hati anda.

Yang kedua adalah tekanan diastolik. Ini diambil apabila jantung dalam keadaan tenang dan bacaan yang lebih kecil. Anda mempunyai tekanan darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, jika anda mempunyai bacaan 140/90 mmHg (milimeter merkuri) atau lebih.

Faktor Darah tinggi

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, yang sering dikaitkan dengan gaya hidup kurang sihat seperti merokok, tidak aktif, mengalami obesiti, makan makanan cepat saji dan minum terlalu banyak alkohol. Terdapat juga faktor lain seperti umur meningkat, kencing manis, kolesterol atau keadaan buah pinggang.

Bagaimana penyakit ini dapat dicegah?

Tidak ada rawatan yang boleh menghilangkan penyakit ini sekali gus. Sudah tentu, ubat-ubatan memang ada untuk mengurangkan tekanan darah, tetapi jika anda tidak membuat sebarang perubahan pada gaya hidup anda, mereka mungkin tidak mempunyai kesan.

Berikan diri anda kemungkinan terbaik untuk berjaya dengan bergerak lebih banyak dan makan dengan lebih baik. Tekanan darah tinggi yang tidak dirawat boleh menjadi sangat berbahaya, meningkatkan risiko anda mengalami strok, serangan jantung atau kegagalan jantung berfungsi.

Tekanan tinggi adalah masalah kesihatan yang tidak boleh diabaikan. Namun mencegahkan lebih baik dari merawat.

SIMPTOM DARAH TINGGI

Sakit kepala

  • Mengalami sakit kepala sekali-sekala tidak bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi.
  • Secara amnya, mereka yang mengidap keadaan ini mengadu sakit kepala pada waktu pagi apabila mereka bangun.
  • Kesakitan cenderung terletak di bahagian atas kepala dan di lehernya.

Mudah letih

  • Adakah anda menghadapi masalah bangun dari katil pada waktu pagi? Adakah anda berasa letih sepanjang hari?
  • Anda mungkin kurang tidur atau vitamin.
  • Tetapi anda mungkin juga mengalami tekanan darah tinggi, terutamanya jika anda mengalami sakit kepala sebelum tengah hari.

Telinga anda berdesing

  • Berdesing di telinga kadang kala disebabkan tahi telinga berlebihan atau sebagai kesan sampingan antibiotik.
  • Ia juga memberi kesan kepada pesakit tertentu yang mempunyai tekanan darah tinggi.

Walau bagaimanapun, gejala ini hanya akan menjadi jelas apabila tekanan darah tinggi adalah teruk.Bermakna, anda sudah wajib mendapatkan nasihat perubatan secepat mungkin.

Semoga memberi manfaat.

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: