1 2

6 Sebab Kenapa Wanita Thailand Sentiasa Cantik Dan Langsing, Ini 6 Rahsia Mereka

Kalau anda menonton drama atau file dari negara Thailand kan, salah satu benda yang kita perasa adalah kecantikan kulit dan tubuh wanita Thailand. Terfikir juga, apakah rahsia mereka? Walaupun makan banyak, tapi badan tak pernah naik pun! Rupa-rupanya, inilah 6 rahsianya yang anda kena ikut dan amalkan. Barulah cantik macam pelakon-pelakon Thailand kan?

1. MINUM DAHULU SEBELUM MAKAN

Orang Thailand memang mengamalkan budaya minum dahulu sebelum makan. Kalau anda nak tahu, kalau anda pergi makan di restoran di sana, air akan terus disajikan sebaik sahaja anda duduk. Memang kalau ikut petua badan sentiasa ‘maintain’ adalah anda perlu minum air sekurang-kurangnya 15 minit sebelum makan.

2. SUKA BERKONGSI MAKANAN

‘Sharing is caring’. Adab makan di negera Thailand ini juga sering mengamalkan makan secara berkongsi. Malah mereka sangat menggalakkan untuk makan secara beramai-ramai! Patutlah badan boleh sentiasa ‘slim’ sebab makan sikit-sikit. Lagi satu, kalau makan berkongsi ni, makanan tu pun akan jadi lebih sedap kan?

3. MAKANAN YANG ADA REMPAH RATUS MESTI ADA

Sudah semestinya makanan dari Thailand ini memang akan membangkitkan selera ramai peminat makanan. Itulah salah satu rahsia kepada penjagaan badan wanita Thailand. Boleh dikatakan semua makanan Thai ini mempunyai isi kandungan seperti dari serai, lengkuas, kunyit, halia, kulit kayu manis dan ketumbar. Ternyata semua jenis rempah ratus ini akan menjadikan dalam tubuh anda lebih sihat. Macam orang Thailand la!

4. MAKAN MAKANAN SEGAR

Pengambilan makana yang segar amat penting untuk masyarakat Thai. Kalau anda nak tahu, amat sukar untuk anda jumpa makanan yang disejukbekukan di sana kerana mereka sangat mengutamakan bahan makanan yang segar. Jadi, bila anda berkunjung ke Thailand, tak payah risau sama ada makanan di sana segar atau tak ya.

5. JANGAN LUPA MAKAN SARAPAN

Inilah antara perkara yang paling penting untuk badan anda kekal slim. Jangan pernah tinggalkan sarapan! Tidak mengambil sarapan adalah salah satu punca kegemukan yang ramai orang terlepas pandang. Tidak pula untuk wanita di Thailand ,kerana mereka akan mengambil sarapan walaupun hanya sekeping roti sahaja.

6. KENA ADA ‘SNACK TIME’

Siapa cakap snack time hanya untuk kanak-kanak sahaja? Makanan snek iaitu selalunya pada pertengahan waktu makan sama ada sebelum makan tengahari atau sebelum makan malam sebenarnya dapat membantu untuk melangsingkan badan anda. Seperti wanita di Thailand, pengambilan makanan snek seperti buah-buahan sangat penting untuk memastikan perut mereka sentiasa kenyang sepanjang hari.

* Kalau anda nak sentiasa kelihatan cantik dan langsing tu, cubalah tips amalan wanita dari negara Thailand ini!

Sumber : Forbes

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah: